UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посли країн ЄС і G7 зробили різку заяву на підтримку Абромавичуса

Представники західних країн, що виступили донорами українських реформ, негативно відреагували на відставку глави МЕРТ і озвучені ним причини свого рішення.

Західні посли однозначно висловилися про відставку Абромавичуса

Посли ключових країн Європейського Союзу та "Великої сімки" (США, Канади та Японії) виступили із заявою, в якій висловили глибоке розчарування несподіваним рішенням Айвараса Абромавичуса подати у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі унаслідок системного блокування реформ з боку окремих представників влади.

"Ми глибоко розчаровані відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі пана Айвараса Абромавичуса, який досяг справжніх результатів у проведенні реформ в Україні", - йдеться в заяві, поширеній прес-службою посольства Швеції.

"Протягом минулого року пан Абромавичус і його професійна команда досягли важливих зрушень у впровадженні жорстких, але необхідних економічних реформ, покликаних стабілізувати українську економіку, викорінення хронічної корупції, приведення у відповідність з вимогами програми МВФ та сприяння формуванню більш відкритої і прозорої влади", - йдеться в заяві.

Посли закликали українських керівників відкинути "свої дріб'язкові розбіжності" і назавжди залишити в минулому "корисливі інтереси, які гальмували розвиток країни протягом десятиліть".

Заяву підписали: посли Канади Роман Ващук, ЄС Ян Томбінський, Франції Ізабель Дюмон, Німеччини Крістоф Вайль, Італії Фабріціо Романо, Литви Марюс Януконіс, Швеції Андреас фон Бекерат, Великобританії Джудіт Гофф, , Швейцарії Гійом Шойрер, США Джеффрі Пайетт. До заяви також приєднався посол Японії, яка цього року головує в G7 ("Великої сімки").

Також серйозну стурбованість висловив європейський емісар в Україні Ян Томбінський.

"Ми дуже стурбовані тим, що людей, які націлювалися змінити систему, почати реформи і дійти до точки неповернення, - що вони зараз залишають свої посади. Наприклад, як пан Пивоварський (міністр інфраструктури, подав у відставку в грудні 2015р - ред.) . Мені складно коментувати, оскільки я не знаю всіх подробиць, але наше перша прохання до усіх українських лідерів - це слідувати шляхом реформ ", - сказав він у ході церемонії передачі 20 броньованих автомобілів від ЄС спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні в середу, 3 лютого, в Києві.

Відзначимо, що американський посол одним з перших відреагував на заяву Абромавичуса, назвавши його "одним з великих чемпіонів з проведення реформ" в Україні.

Тим часом, за даними ЗМІ, в даний момент зустріч з Абромавичусом проводить президент Петро Порошенко, повідомила в середу "Українська правда" з посиланням на джерело в Адміністрації президента.

3 лютого міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про намір подати у відставку, однією з причин такого рішення він назвав наростаючий тиск з боку близького до Порошенка народного депутата Ігоря Кононенка, а саме його спроби блокувати проведення реформ і бажання отримати контроль над потоками державних коштів на держпідприємствах.

У свою чергу Кононенко спробував відхреститися від висунутих Абромавичусом звинувачень і заявив про готовність скласти мандат "за рішенням фракції".