UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко запевнив, що Україна буде суворо дотримуватися мирного плану

На сьогоднішній день робиться все можливе для того, щоб переконати тих, хто живе на Донбасі, що вони є і будуть найціннішими нашими громадянами, зазначив Порошенко.

Україна буде строго дотримуватися мирного плану врегулювання конфлікту на сході країни. Про це заявив президент України Петро Порошенко після вшанування пам'яті загиблих у Великій Вітчизняній війні біля Меморіалу Вічної Слави.

Він підкреслив, що день початку війни є одним з найважчих днів української історії. "22 червня - це день, який навчив український народ найбільше любити мир, день, який нагадує нам усім про жахи війни", - сказав президент.

Порошенко зазначив, що обидва його діди були на війні, один завершив її у Празі, другий - у Німеччині. Один з дідів його дружини загинув під час війни. "Для нас у родині цей день є нагадуванням про жахіття війни", - сказав президент. "У нас завжди поважали дідів, предків, і знали, якою ціною завойований мир. На жаль, на сьогоднішній день питання війни знову стало реальністю в Україні. Запах, сморід війни сьогодні у повітрі", - сказав Порошенко, додавши, що саме тому він позавчора під час перебування під Слов'янськом в зоні АТО прийняв рішення дати миру шанс.

Також президент нагадав про те, що відбулося одностороннє припинення вогню з боку українських Збройних сил, національної гвардії і прикордонників. Президент пообіцяв, що цей режим вони будуть суворо дотримувати до 27 числа. "Ми на сьогоднішній день робимо все можливе для того, щоб переконати тих, хто живуть на Донбасі, що вони є і будуть найціннішими нашими громадянами, ми гарантуємо їм безпеку і мирний план президента, налаштований на те, щоб зберегти мир, скласти зброю і шляхом переговорів відновити єдину цілу державу. У мене немає жодного сумніву, що цей святий день є найкращим, щоб приступити до миру", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, мирний план Порошенка складається з 15 кроків і передбачає гарантії безпеки для всіх учасників переговорів, звільнення від кримінальної відповідальності тих, хто склав зброю і не вчинив тяжких злочинів, звільнення заручників. "План передбачає виведення незаконних збройних формувань, створення гарантованого коридору для виходу російських і українських найманців, роззброєння. Планується створення в структурі МВС підрозділу для здійснення спільного патрулювання", - йдеться в повідомленні.

Згідно з планом, незаконно утримувані адміністративні будівлі в Донецькій і Луганській областях мають бути звільнені. "Серед кроків також - відновлення діяльності місцевих органів влади, оновлення центрального теле - і радіомовлення в Донецькій і Луганській областях", - наголошується на сайті президента.

План передбачає кроки щодо децентралізації влади (шляхом обрання виконкомів, захист російської мови; проект змін до Конституції). Кандидатури керівників обласних державних адміністрацій будуть узгоджуватися з представниками Донбасу. Також мова йде про програму створення робочих місць в регіоні та відновлення об'єктів промисловості і соціальної інфраструктури.

Також план передбачає і проведення дострокових місцевих і парламентських виборів.

Крім цього, планується створити 10-кілометрову буферну зону на російсько-українському державному кордоні.

Раніше Порошенко віддав наказ про припинення бойових дій на сході України. Перемир'я в зоні АТО почалося з 22:00 20 червня і триватиме до 10:00 27 червня. !zn

Читайте також:

Кравчук, Кучма і Ющенко закликали Путіна припинити агресію проти України

У Порошенка є план "Б" на випадок, якщо не спрацює його мирний план

Екс-президенти України запропонували Порошенку свій шлях виходу з ситуації, що склалася в країні