UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко вказав Меркель на важливість збереження санкцій проти Росії

Президент України та канцлер Німеччини вкотре обговорили Мінські домовленості й"нормандський формат".

Якщо Мінські домовленості не будуть імплементовані, необхідно зберігати й посилювати санкційний тиск на Кремль, заявив президент України Петро Порошенко на спільному брифінгу з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Берліні в понеділок, 30 січня.

Порошенко подякував політичному керівництву Німеччини та Франції за послідовну позицію щодо санкцій і за підтримку України.

"Я дуже вдячний пані канцлера за тверду і принципову позицію у цьому питанні", – підкреслив український президент.

Глава держави повідомив про намір обговорити з канцлером дорожню карту Мінських домовленостей, про яку домовилися в Берліні під час проведення саміту в "нормандської форматі". Президент України висловив надію, що в учасників "нормандської четвірки" знайдеться достатньо аргументів, щоб переконати РФ повернутися за стіл переговорів і виконувати взяті на себе в Мінську зобов'язання.
Порошенко звернув особливу увагу на необхідність боротися проти російської пропаганди, яка завдає шкоди національним інтересам не тільки України, але й Євросоюзу, США та інші держави.

Меркель, у свою чергу, висловила впевненість, що "нормандський формат" є ефективним інструментом врегулювання конфлікту в Донбасі.

"Ми віримо в те, що "нормандський формат" є правильним шляхом. Ми й надалі будемо його дотримуватися, незважаючи на наявні перешкоди, щоб досягти миру, політичної стабільності та територіальної цілісності України", – підкреслила канцлер.

Напередодні міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель назвав прогрес у реалізації Мінських домовленостей єдиним умовою зниження санкційного тиску на Росію.

"У нас в Німеччині та Франції чітка позиція щодо санкцій - ми хочемо здійснити Мінські домовленості. І це єдиний спосіб того, що санкції можуть бути скасовані", - підкреслив дипломат.

Раніше колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен закликав президента США Дональда Трампа не скасовувати санкції проти Росії.

У Трампа підтвердили, що думають над скасуванням санкцій проти Росії, проте сам президент США пізніше заявив, що говорити про це поки що зарано.