UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко в Мінську закликав припинити постачати зброєю бойовиків на Донбасі

Президент заявив, що готовий обговорювати різні варіанти, які забезпечать стратегію мирного майбутнього для України і для всієї Європи.

Президент України Петро Порошенко назвав першочерговою умовою стабілізації ситуації на Донбасі встановлення ефективного контролю на російсько-українському кордоні.

Про це, як повідомила у вівторок прес-служба глави держави, він заявив на зустрічі Україна-ЄС-"Євразійська трійка" в Мінську.

"Необхідно зробити все, щоб зупинити поставки техніки та озброєння бойовиків", - підкреслив Порошенко, зазначивши, що такий контроль можливий лише за умови залучення місії ОБСЄ до моніторингу і верифікації кордону.

Прес-служба зазначає, що президент також заявив, що готовий обговорювати різні варіанти, які забезпечать стратегію мирного майбутнього для України і для всієї Європи.

Крім того, він закликав невідкладно звільнити всіх заручників. В тому числі - тих громадян України, які перебувають за межами її території. "Ці кроки відкриють шлях до мирного врегулювання і початку відновлення Донбасу", - переконаний президент.

Порошенко зазначив, що влада вже сьогодні розглядає варіанти відновлення регіону та його розвитку після врегулювання ситуації і досягнення миру. Міжнародне співтовариство також підтримує ці наміри і зусилля, підкреслив він.

"Наші іноземні партнери готові зробити конкретні пропозиції в ході донорської конференції по Україні, яка запланована на осінь цього року", - сказав президент, запросивши всіх присутніх взяти в ній участь.

Також Порошенко зазначив, що реалізація цих ініціатив стане можливою тільки після здійснення рішучих кроків щодо деескалації конфлікту на Донбасі. !zn