UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко: справжньою метою референдуму в Нідерландах була атака на єдність Європи

Глава держави вважає, що референдум в Нідерландах став атакою на європейські цінності.

Президент України Петро Порошенко вважає, що референдум в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС був спрямований проти єдності Європи і європейських цінностей.

"Справжня мета організаторів референдуму - це не Угода про асоціацію між Україною та ЄС, це атака на єдність Європи, атака на поширення європейських цінностей. Про це зокрема свідчить і та дискусія, яка була розгорнута напередодні референдуму", - заявив президент у своєму коментарі з приводу попередніх результатів референдуму в Нідерландах.

Президент подякував усім голландців, які голосували "за" угоду про асоціацію і тих, хто проводив популяризацію України в Нідерландах.

Згідно з оновленими даними екзит-полу, ратифікацію угоди про асоціацію Україна-ЄС підтримали 38,1% голландців, які проголосували на референдумі 6 квітня. Відповідно, кількість противників асоціації скоротилося до 61%, повідомляє голландське видання NOS.

Читайте також: Референдум в Нідерландах не вплине на практичне застосування асоціації Україна-ЄС – Клімкін

Нідерланди стали єдиною країною ЄС, яка ще не завершила ратифікаційний процес. Документ був ратифікований двома палатами голландського парламенту. Однак за законом, який вступив в силу в країні 1 липня минулого року, практично будь-який проголосований парламентом документ може бути винесений на референдум, якщо буде зібрано 300 тисяч підписів. Ці голоси були зібрані групою євроскептиків Geen Peil. Референдум є консультативним, і влада зможе сама прийняти рішення, враховувати його результати.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що якщо референдум буде визнаний таким, що відбувся, його результати призведуть до наслідків.

Детальніше про політичні відносини Нідерландів та України, а також позицію Амстердама щодо антиросійських санкцій читайте у спецпроекті "Викрадення Європи. Нідерланди".