UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко розповів про свою поїздку в Крим 27 лютого 2014 року

Президент заявив, що особисто бачив російських військових.

Президент України Петро Порошенко розповів, що здійснив 27 лютого 2014 року візит у Крим, щоб запобігти так званому референдуму про приєднання Криму до РФ, і особисто бачив регулярні російські війська в Криму. Про це він сказав, даючи свідчення в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

"Я особисто бачив військовослужбовців у зеленій формі. Це були військовослужбовці збройних сил РФ, як зі складу Чорноморського флоту, так і з регулярних сил, які були перекинуті в ці дні, починаючи з 20 лютого, через відповідні аеропорти і порти України без згоди української держави, що можна кваліфікуватися як агресію і незаконну анексію. Це те, що я в Сімферополі та Криму бачив особисто. Своїми очима", - розповів Порошенко.

Також він зазначив, що в повітряному просторі в той день перебували літаки без розпізнавальних знаків, які перекидали сили.

За словами Порошенка, він відправився в Крим після переговорів із Олександром Турчиновим, якого попросив видати йому доручення відрядити народного депутата Петра Порошенка в Крим і уповноважити його від імені Верховної Ради проводити консультації та переговори щодо стабілізації та врегулювання політичної ситуації в Автономній республіці Крим.

"27 лютого 2014 року я з'явився в кабінет голови Верховної Ради, в. о. президента пана Турчинова Олександра Валентиновича з пропозицією негайно вилетіти в Крим і особисто провести переговори з депутатами Верховної Ради Криму для того, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися з оголошення спроби незаконного референдуму, переконати депутатів і переконатися самому у процесах і подіях, які у той день відбувалися в Сімферополі та Криму. Отримавши це доручення в письмовій формі, я відразу ж поїхав у Сімферополь і отримав інформацію про те, що Сімферополь вже заблоковано", - додав Порошенко.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що так званий референдум про незалежність у Криму в 2014 році не оголошувався.

"Я підкреслюю: незважаючи на те, що Верховна Рада Криму не мала ніяких повноважень оголошувати так званий референдум, ніякого оголошення референдуму не відбувалося. Маніпуляції з датами - спочатку 21 травня, потім 16 березня - свідчать про поспішність і незаконність дій російської влади, яка таким чином намагалася легалізувати дії РФ", - сказав Порошенко.

Він також підкреслив, що ситуація в Криму в той час була "дуже напружена", її координували спецслужби РФ.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко дає свідчення в режимі відеоконференції з адміністрації глави держави. Після проголошення прав і обов'язків свідка суд попередив президента як свідка про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивих показань.

Вранці Оболонський районний суд Києва задовольнив клопотання прокуратури про допит президента України Петра Порошенка в ролі свідка у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича в режимі відеоконференції з будівлі адміністрації президента України через необхідність дотримання заходів підвищеної безпеки в рамках держохорони президента, що можуть ускладнити роботу суду.

Нагадаємо, що 29 червня 2017 року Оболонський суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Віктора Януковича, обвинуваченого у державній зраді.

Пізніше Янукович повідомив про відмову брати участь у судовому процесі у справі про державну зраду та відкликав своїх адвокатів. Однак 11 грудня вони відновили участь у процесі.

Перебуваючи в Росії, Янукович з 28 листопада 2016 року є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 1 статті 111 (державна зрада), ч. 5 статті 27, ч. 3 статті 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 статті 27, ч. 2 статті 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.