UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко розповів про нову Конституцію

Оновлена Конституція стане основою для формування сучасної політичної нації в Україні.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що оновлена Конституція зміцнить засади єдності суспільства та закладе основу для формування сучасної політичної нації. Про це сказано в його зверненні до співвітчизників з нагоди Дня Конституції України.

"У той же час єдине бачення усіма політичними і громадськими силами загальної мети і відповідальне ставлення до вирішення актуальних завдань держави стане запорукою подальшого розвитку і процвітання України",- йдеться у зверненні.

Порошенко закликав громадян України об'єднати зусилля заради злагоди в суспільстві, успішного розвитку країни.

Він підкреслив, що зараз Україна проходить чи не найважче за час своєї незалежності випробування - випробування на єдність і територіальну цілісність.

Президент нагадав, що запропонував Верховній Раді України зміни в Основний Закон. "Після їх прийняття ми докорінно змінимо принципи організації місцевої влади, яка не знала реформування з початку 90-х років", - зазначив він.

Порошенко пояснив, що повноваження і функції державних адміністрацій, які будуть ліквідовані, перейдуть до виконавчих комітетів районних і обласних рад. Відбудеться бюджетна децентралізація, значна частина зібраних податків буде залишатися на місцях.

"Завдяки змінам у Конституції вперше отримає більше прав не президент чи парламент, а носій влади - народ і органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські, районні та обласні ради", - йдеться у зверненні.

Глава держави також зазначив, що децентралізація, яка буде закладена в Конституції, передбачає розширення повноважень місцевих громад, в тому числі і в питаннях історичної пам'яті, культурних традицій та мовної політики. "Але єдиною державною мовою України був, є і буде українська мова", - йдеться у зверненні.

Президент побажав співвітчизникам миру, добра і злагоди.

Україна в суботу відзначає вісімнадцяту річницю з дня прийняття Конституції. !zn

Читайте також:

Порошенко вніс у Раду проект змін до Конституції

Венеціанська комісія готова розглянути проект Конституції Порошенка

Віце-прем'єр Гройсман прогнозує нову Конституцію до вересня