UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко просить визнати закон про позбавлення Януковича звання президента України неконституційним

У поданні президент вказує, що закон не має нормативного характеру.

Президент України Петро Порошенко направив до Конституційного суду України подання з проханням визнати закон "Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України" неконституційним.

"Оскільки закон, конституційність якого оспорюється, не має нормативного характеру, Верховна Рада, прийнявши його, діяла всупереч нормам Конституції України, а отже, це суперечить ч. 2 ст. 19 Конституції України, яка зобов'язує парламент діяти на підставі і в межах повноважень і способом, передбаченим Конституцією України, у зв'язку з цим прошу визнати закон України "Про позбавлення В. Януковича звання президента України" від 4 лютого 2015 року таким, що не відповідає Конституції України, тобто, неконституційним", - йдеться у поданні президента, опублікованому на сайті КС.

В документі підкреслюється, що згідно Конституції України, звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, за винятком відсторонення його в порядку імпічменту.

18 червня Янукович офіційно позбувся звання президента. Законопроект "Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України" був внесений групою депутатів 29 січня і проголосований 4 лютого, а вже 9 лютого направлений на підпис президенту. Всього цец закон підтримали 281 народний депутат, з яких 105 депутатів президентської фракції. Таким чином, без голосів від БПП у закону шансів бути прийнятим не було. У парламентській газеті "Голос України" було опубліковано через 4 місяці.

З 12 січня 2015-го року Янукович знаходиться в розшуку Інтерполу за звинуваченням у незаконному заволодінні майном і розкраданні (запит України від березня 2014 року щодо винесення Януковичу підозри в зловживанні владою і масових вбивствах був відхилений як політичний).

19 січня, Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання для Януковича запобіжного заходу у вигляді арешту, що дає можливість слідчим Генпрокуратури вимагати їх екстрадиції з території РФ.

17 червня ГПУ оголосила Януковичу нові звинувачення. Прокуратура підозрює колишнього президента в одержанні неправомірної вигоди від Клюєва в особливо великих розмірах.