Президент Петро Порошенко продовжує контролювати діяльність кондитерської фабрики Roshen, і не передав її повністю у "сліпе управління", як заявляв. Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив співзасновник Центру дослідження корупції й організованої злочинності Дрю Салліван.
"Представники Порошенка запевняли, що не переводили гроші в офшори, але докази свідчать про протилежне. Потім вони напали на нас за нашу інтерпретацію документів. Порошенко запевняв, що віддасть бізнес у довірчу власність. Але ми не отримали жодного підтвердження цьому, а сам президент відмовляється опублікувати ключові документи, які б довели, що він каже правду. Ми ж думаємо, що ці документи покажуть протилежне", - зазначив він.
При цьому Саліван зазначає, що опосередковані докази свідчать про те, що Порошенко і далі володіє Липецькою фабрикою. Зокрема минулого року рішення закрити фабрику ухвалив менеджмент корпорації Roshen, а не траст, в управлінні якого вона офіційно перебуває.
"Тобто президент не зробив того, що обіцяв. А його люди брешуть. Причому намагаються просто заперечити наші аргументи словами "ви неправі і дурні". Ми не дурні. Ми – журналісти-розслідувачі і розуміємо, як працює бізнес-документація", - зауважив Саліван, відкидаючи звинувачення Порошенка про наклеп, що він досі веде бізнес.
При цьому журналіст зазначив, що якби президентові не було чого приховувати, то він опублікував би справжні документи. Однак непублічність таких паперів спонукає ще більше недовіряти Порошенку.
На початку квітня 2016 року, Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), а також сайти світових ЗМІ опублікували великий матеріал, в якому йдеться про численні офшорні компанії, що використовуються лідерами держав, політиками і відомими спортсменами.
Зокрема, в матеріалах ICIJ, йдеться про те, що президент України Петро Порошенко для реструктуризації активів корпорації Roshen вже створив три офшорні компанії. Представники президента України пояснили, що офшор йому був потрібен для передпродажної реструктуризації кондитерського бізнесу.