UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко привітав Курца із перемогою на парламентських виборах в Австрії

Президент нагадав, що австрійський політик неодноразово бував в Україні в якості міністра закордонних справ і голови ОБСЄ.

Президент України Петро Порошенко публічно привітав лідера "Австрійської народної партії" Себастіана Курця з перемогою його політичної сили на дострокових парламентських виборах в Австрії.

"Перемога Себастьяна Курца і "Народної партії" в Австрії - це перемога людини, який неодноразово бував в Україні і добре знає українську тему. Це також перемога переконаного європейця, який знає важливість консолідованого ЄС для миру на континенті", - сказано в повідомленні, оприлюдненому на офіційній сторінці глави держави у Facebook у ніч на 16 жовтня.

Український президент висловив упевненість, що, очоливши австрійський уряд, Курц керуватиметься європейськими цінностями і відстоюватиме їх.

"Розуміючи, що попереду у канцлера Курца тривалі коаліційні переговори, тим не менш, переконаний: Єдина Європа, європейські цінності будуть важливі для нового уряду. Мої вітання і найкращі побажання наймолодшому канцлеру в історії Австрії!", - додав президент України.

Згідно з неофіційними попередніми результатами голосування, "Австрійська народна партія" на чолі з Себастіаном Курцем заручилися підтримкою 31,4% виборців. На другому місці - Соціал-демократична партія на чолі з канцлером Крістіаном Керном. СДПА вдалося отримати 26,6% голосів. Трійку лідерів замикає правопопулістська "Австрійська партія свободи" з 26,5%.

Іншим учасникам виборчих перегонів не вдалося подолати 5%-й прохідний бар'єр.

Після оголошення попередніх результатів голосування Курц заявив про перемогу своєї партії та висловив готовність очолити уряд, не виключивши, що це може бути й уряд меншості.

Як повідомлялося, 15 жовтня в Австрії відбулися дострокові парламентські вибори. Одним з їх ініціаторів був новий лідер "Австрійської народної партії", міністр закордонних справ Себастіан Курц.

АНП і СДПА формують парламентську коаліцію. Однак Курц неодноразово виступав з критикою соціал-демократів та союзу консерваторів з ними. Він також критикував міграційну політику уряду і виступав за скорочення квот на прийом мігрантів.

Ставши канцлером, 31-річний Курц зможе стати наймолодшим головою уряду в Євросоюзі.