UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко повідомив, що в Мінську йому запропонували відкласти перемир'я на 20 діб

Україна на переговорах у Мінську була готова на негайне припинення вогню.

У ході мінських переговорів Україні пропонували ввести режим припинення вогню через 20 діб, повідомив президент України Петро Порошенко.

"Переговори тривали понад 17,5 годин без перерви, і ключовим предметом переговорів було припинення вогню. Спочатку ми отримали дуже дивну пропозицію щодо припинення вогню, яке почалося б через 20 діб", - повідомив Порошенко в ході засідання РНБО в середу ввечері.

У такій ситуації фактично три тижні "українці повинні були вмирати під кулями російських найманців, і Україна повинна була б платити надзвичайно високу ціну", - зазначив президент України.

"Україна була не одна в цьому форматі, були учасниками президент Франції Олланд і канцлер Німеччини Меркель, і вони в повному обсязі представляли ЄС, маючи на це відповідний мандат. Я на переговорах підкреслив, що Україна готова негайно припинити вогонь, негайно перейти до виведення важкої техніки і артилерії, єдина проблема - це гарантія виконання взятих на себе сторонами зобов'язань", - заявив Порошенко.

12 лютого у Мінську за підсумками переговорів лідерів країн "нормандської четвірки" представники контактної групи підписали документ "Комплекс заходів по виконанню Мінських угод".

Першим пунктом документа передбачено "негайне і повне припинення вогню в окремих районах Донецької і Луганської областей України та його суворе виконання, починаючи з 00 год 00 хв. (київський час) 15 лютого 2015 року".

17 лютого Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію на підтримку мінських домовленостей.