UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко постановив не люструвати командувача Повітряних сил ЗСУ

У січні Верховна Рада проголосувала за зміни до закону про люстрацію, який передбачає одноосібне право президента скасовувати люстрацію стосовно вищих військових і силовиків.

Президент Порошенко підписав указ, згідно з яким люстрація до командувача Повітряних сил Збройних сил України, генерал-полковник Юрію Байдаку, застосовуватися не буде.

Відповідний указ опублікований на сайті президента.

Згідно з документом, глава держави задовольнив погоджене з комітетом Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони клопотання міністра оборони про незастосування передбаченої частинами третьою, четвертою статті 1 Закону України "Про очищення влади" заборони обіймати посади, щодо яких застосовуються заходи щодо люстрації, до генерал-полковнику Юрію Байдаку.

Читайте також: Недопрацювання закону про люстрацію призводить до "кастрації державних органів України" - експерт

У січні депутати Верховної Ради проголосували за зміни в закон про люстрацію. Зміни передбачали одноосібне право президента скасовувати люстрацію стосовно вищих військових і силовиків.

Тоді зазначалося, що закон буде діяти до прийняття основних поправок в закон про очищення влади.

У квітні Порошенко також скасував люстрацію першого заступника секретаря РНБО екс-міністра оборони Михайла Коваля.

Детальніше про недоліки Закону України "Про очищення влади" та рекомендаціях Венеціанської комісії читайте у статті Олексія Волкова "Люстрація або кастрація?" DT.UA.