UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко пообіцяв захищати рух України до ЄС і НАТО після складання повноважень президента

Глава держави назвав євроатлантичний курс України гарантією національної безпеки.

Президент України Петро Порошенко пояснив своє рішення продовжити політичну діяльність після завершення каденції прагненням захистити зовнішньополітичний курс України на інтеграцію в НАТО і Євросоюз, повідомляє прес-служба глави держави.

"Щоб захистити європейський та євроатлантичний курс України, бачу для себе головний зміст і мотивацію залишатися в політиці і після того, як незабаром складу повноваження президента України", - заявив президент в ході виступу на акції "Перша хвилина миру" ввечері в середу, 8 травня.

Порошенко підкреслив, що НАТО і ЄС є гарантами стабільності і єдності на Європейському континенті, гарантією національної безпеки України і кожного українського громадянина. Президент висловив упевненість, що повноправне членство України в євроатлантичних структурах зламає плани путінської Росії на знищення української державності.

"В європейській цивілізації ми бачимо коріння своєї ідентичності. Мета путінського контролю над історією відверто проголошена. Він хоче відновити Російську імперію і розчинити українців в "єдиному народі" наче в сірчаній кислоті", - пояснив глава держави.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента України. За підсумками обробки 100% протоколів, за Володимира Зеленського проголосували понад 73% виборців, за Петра Порошенка – майже 24,5%. Явка на виборах склала 62,8%, на виборчі дільниці прийшли майже 18,5 млн українців.

Президент Петро Порошенко привітав Зеленського з перемогою, а також пообіцяв не йти з політики і захищати національні інтереси України та досягнення його команди за п'ять років президентського терміну.

У ході передвиборної кампанії Зеленський заявив, що підтримує співпрацю з НАТО, але питання членства України в Альянсі вважає за необхідне винести на референдум.

21 лютого вступили в силу зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.