UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко подякував світовим лідерам за відмову брати участь в параді 9 травня в Москві

8 травня народ України вперше приєднається до європейців, до Дня вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні.

Якщо Європа не підтримає Україну, вона зрадить сама себе

Президент України Петро Порошенко висловив вдячність главам держав, які не будуть брати участь у параді 9 травня в Москві.

Про це Порошенко заявив у Гданську в четвер в ході політичної дискусії на тему "Європейська інтеграція як урок, отриманий після Другої світової війни" з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом.

"Від імені народу України, я вдячний багатьом із світових лідерів за відмову брати участь у параді в Москві", - сказав Порошенко.


За його словами, на параді 9 травня в Москві буде продемонстровано зброя, яка використовується на сході України.

"8 травня народ України вперше приєднається до європейців, до Дня вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні, а 9 травня в Москві пройде парад, на якому буде показано зброю, яку застосовують зараз в Донецьку. Україна відхилила пропозицію взяти участь у цьому параді", - сказав Порошенко.


Він зазначив, що необхідно зробити все, щоб помилки 30-х років ніколи не повторилися.

"Великомасштабний конфлікт в Європі зараз здається набагато ближче, ніж раніше. Після аншлюсу Австрії та гітлерівської окупації Судет, Польща стала першою країною, яка зіткнулася з полум'ям нацизму. Ця нація також стала першою жертвою так званого Пакту Молотова-Ріббентропа. Ми всі пам'ятаємо спільний радянсько-нацистський парад у вересні 1939 року у Бресті... Нацизм і комунізм, антисемітизм та етнічні переслідування, пропаганда і тортури – це все стоїть в одному ряду злочинів, які стали основними в ХХ столітті. Злочини, які, незважаючи на ... уроки, здійснюються сьогодні, в XXI столітті", - підкреслив президент України.

"Якщо Європа не підтримає Україну, вона зрадить сама себе", - заявив Порошенко.

Читайте також: Розхвалений танк Т-14 "Армата" зламався посеред Красної площі