UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко подасть у суд на причетних до зриву його візиту у Польщу та США

Він зазначив, що всі візити були погоджені з українським МЗС.

П’ятий президент України, а нині народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко планує подати в суд через скасування його відрядження за кордон.

Під час брифінгу він сказав, що «не залишить без реакції незаконні дії прикордонників, керівництва парламенту та СБУ, на які їх штовхають окремі особи з Офісу президента».

«Я дав доручення своїм адвокатам і будуть подані кілька юридичних документів. Це буде і заява про злочин, про порушення кримінальної справи проти керівництва парламенту, яке прийняло незаконне рішення, а також оскарження незаконної постанови уряду, якою, всупереч законодавству та Конституції України, обмежується діяльність народних депутатів України», - зазначив Порошенко.

Читайте також: На відрядження чиновників ОП за два роки витратили майже 10 млн грн – депутат

За його словами, у листопаді він звертався до лідерів держав, яких умовно відносять до групи «скептиків членства України в ЄС», маючи на увазі Угорщину та Словаччину, щоб переконати їх підтримати початок переговорів про членство нашої держави. Порошенко зауважив, що відрядження, яке зірвали у п’ятницю 1 грудня, передбачало тільки зустрічі у Польщі та США, зокрема зі спікером Конгресу Майком Джонсоном, представниками демократів і республіканців, керівництвом Держдепу та Пентагону. Нардеп зазначив, що всі деталі візитів протягом 2-7 грудня були погоджені з українським МЗС.

Нагадаємо, Порошенко опублікував відео з державного кордону, в якому розповів, що його зупинили прикордонники, попри наявність у політика підписаного головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком розпорядження на відрядження. Згодом з’ясувалося, що виїзд без вказання причини скасував перший заступник спікера Олександр Корнієнко, посилаючись на «лист для службового користування».

Читайте також: Стефанчук у відповідь на скарги "Євросолідарності" розповів про закордонні відрядження депутатів

Згодом у Службі безпеки України заявили, що Порошенка не випустили за кордон через те, що він начебто планував зустріч із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. У спецслужбі вказали, що Росія нібито хотіла використати цю зустріч у «своїх ІПСО проти України».

Пізніше у Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що «якщо Порошенко був зацікавлений у такій можливості для консультацій, ми не хотіли б бути перешкодою для цього».

Читайте також: У «Європейській Солідарності» відреагували на «рейтинг відряджень» Стефанчука й запропонували не зупинятися

Після скандалу з черговим «слугою народу» Юрієм Арістовим стало відомо, що народним депутатам заборонили виїжджати за кордон. При цьому для кожного нардепа, який поїхав на відпочинок, відповідальність чомусь різна: хтось склав мандат, а хтось і надалі працює в парламенті.

У влади та президента немає єдиної шкали відповідальності за однакове порушення. Очевидними є вибірковість і селективність. Тоді як суспільство чекає на справедливість щодо всіх. Плюс завдано удару по дипломатичній функції парламенту, що в період війни, коли голос кожної країни на підтримку України критично важливий, неприпустимо.

Чому так відбувається? Про це пише аналітикиня Руху ЧЕСНО Ірина Федорів у статті «Ефект Тищенка/Арістова. Як виїзди за кордон позначилися на відповідальності депутатів та парламентській дипломатії?».