UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко підписав зміни до регламенту Ради для відстрочки змін до Конституції

Закон, що дозволяє відстрочити голосування за особливий статус Донбасу, президент підписав через кілька годин після голосування в Раді.

Президент Петро Порошенко підписав зміни до регламенту Верховної Ради в частині порядку попереднього затвердження і прийняття змін до Конституції, прийнятий парламентом на ранковому засіданні.

Закон доповнює регламент наступною нормою: "Якщо законопроект про внесення змін до Конституції України (який за висновком Конституційного Суду України відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції України) був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній за нею черговій сесії".

Таким чином Верховна Рада зможе продовжити прийняття в цілому змін до Конституції щодо децентралізації (і особливого статусу Донбасу) до кінця наступної сесії, яка закінчиться в липні 2016 року.

31 серпня 2015 року Верховна Рада попередньо схвалила конституційні зміни щодо децентралізації і особливого статусу Донбасу. Конституційний суд вже дав позитивний висновок на цей законопроект. За діючими нормами, Рада зобов'язана була ухвалити цей закон в цілому до кінця поточної сесії, тобто до 2 лютого. В іншому випадку він би вважався відхиленим.