UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко підписав закон про введення воєнного стану в Україні

Воєнний стан вводиться сьогодні в 10 областях України.

Президент Порошенко підписав закон про затвердження указу "Про введення воєнного стану в Україні". Про це прес-секретар президента Святослав Цеголко повідомив в Facebook.

"Президент Порошенко підписав закон про затвердження указу "Про введення воєнного стану в Україні", - йдеться повідомленні.

Воєнний стан вводиться з 9:00 28 листопада терміном на 30 днів (до 26 грудня) в 10 областях, а саме Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, Донецька, Запорізька, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря.

Як заявив президент Петро Порошенко, причиною введення воєнного стану є загроза повномасштабного російського вторгнення, що підтверджується збільшенням російського військового контингенту на кордоні з Україною.

Раніше в середу в урядовій газеті "Урядовий кур'єр" був опублікований указ президента України Петра Порошенка №392/2018про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 26 листопада про введення в Україні надзвичайного стану строком на 30 діб – до 14:00 26 грудня.

Як повідомлялося, увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у Донецькій, Луганській, Вінницькій, Харківській, Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Одеській областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. За проект закону про введення воєнного стану з 28 листопада проголосували 276 народних депутатів. Президент запевнив, що права громадян будуть обмежені лише у разі російського вторгнення.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шість українських моряків, у полон потрапили 23 українських військовослужбовців.

Опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання РНБО, на якому Порошенко ініціював запровадження в Україні воєнного стану. Своїм указом президент вводить воєнний стан на всій території України з 9:00 ранку 28 листопада на 30 днів. Він також виключив перенесення президентських виборів через воєнний стан. В указі є пункт про обмеження конституційних прав і свобод громадянина, передбачених дванадцятьма статтями Конституції України: 30-34, 38, 39, 41-44, 53.