UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко підніме в ООН питання розміщення миротворців у ОРДЛО

Президент України візьме участь у роботі Генасамблеї ООН у вересні.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко повідомив, що президент Петро Порошенко має намір у рамках роботи Організації підняти питання розміщення міжнародного миротворчого контингенту в ОРДЛО. Виступ глави держави відбудеться під час засідання Генеральної Асамблеї ООН 20 вересня.

"Порошенко виступатиме в Генасамблеї, є сенс викласти наше бачення. Справа не в тому, подобається це Росії чи ні. Ми маємо право на власні переконання, ми їх просуватимемо і в рамках Генасамблеї також. Президент України виступатиме 20-го числа. У Раді Безпеки ООН буде спеціальне засідання, присвячене миротворчості. Думаю, це буде ще один привід сказати про наше бачення ролі ООН на Донбасі", - сказав дипломат в коментарі "Радіо Свобода" у вівторок, 5 вересня.

Єльченко засумнівався, що країни світи погодяться відправляти військовослужбовців до ОРДЛО, поки конфлікт не заморожений.

"Думаю, жодна країна не дозволить собі відправити своїх миротворців, які б діяли в умовах активних бойових дій", – зазначив представник України в ООН.

Нагадаємо, 5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що допускає присутність миротворців ООН у Донбасі, проте вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування. Він також дав МЗС РФ доручення внести відповідну резолюцію у Раді Безпеки ООН.

У відповідь на пропозицію Путіна в МЗС України заявили, що розгортання миротворчої місії ООН у Донбасі має бути узгоджено з Києвом, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їх зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону.

Українські дипломати особливо підкреслили те, що військовослужбовці або громадяни країни-агресора не повинні потрапити до лав миротворців ООН.

Крім того, в МЗС України зазначили, що не може йти мови про отримання згоди угруповань ОРДЛО, які контролюються Кремлем, на проведення миротворчої операції.