UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко обговорив з силовиками події під Радою

Президент вимагав провести розслідування і знайти винних у зіткненнях під стінами парламенту.

Після революції на Порошенка покладали великі надії, які він не виправдав
Після революції на Порошенка покладали великі надії, які він не виправдав

Президент України Петро Порошенко провів з керівниками силових відомств екстрену нараду у зв'язку з сьогоднішніми подіями під Верховною Радою.

Про це повідомляється на офіційній сторінці президента у Facebook.

"Провів термінову нараду з силовиками. Винні у сутичках під стінами парламенту мають понести відповідальність. Ключова позиція – винними не мають залишитися лише виконавці, ті, хто висмикнув чеку і кинув РГО, ручну гранату оборонну з радіусом 25 метрів, але й їх організатори, в тому числі політичні, і замовники", - йдеться в повідомленні Порошенко.

Нагадаємо, 31 серпня Рада попередньо схвалила законопроект щодо децентралізації в Україні, який, крім іншого, дає широке місцеве самоврядування в Донбасі. Після цього під Радою почалися заворушення, в ході яких в правоохоронців кинули бойову гранату.

Після зіткнень під Радою щонайменше 122 людини були госпіталізовані, більшість з яких - силовики, один боєць Нацгвардії загинув, заявив глава МВС Арсен Аваков.

Аваков також зазначив, що затримано було 30 чоловік, у тому числі провокатор, який кинув гранатув правоохоронців під Радою.

Крім того, міністр МВС безпосередньо звинуватив "свободівців" у вибуху бойової гранати під Радою та провокаціях, назвавши їх справжніми "злочинцями". У самій "Свободі" стверджують, що силовики "першими застосували силу до протестувальників", а влада провокує патріотів", тому вся відповідальність за "теракт" у Раді лежить на них.


Сергій Рахманін у статті в DT.UA аналізуючи питання, що означають спрямовані Радою в КС зміни до Конституції, прогнозує, що Київ буде змушений прийняти постійне законодавство про "особливий статус" Донбасу згідно з Мінськими домовленостями і зазначає, що 11-й пункт Мінських угод передбачає "прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей відповідно до заходів, зазначених у примітках (прим.1) до кінця 2015 року".