UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко: На переговорах стосовно Донбасу немає що обговорювати, слід виконувати домовленості

Ті, хто пропонує інші варіанти - за війну, а не за мир, заявив він.

Президент України Петро Порошенко вважає, що проведення переговорів з приводу ситуації в Донбасі не має сенсу без дотримання досягнутих раніше домовленостей.

Через кілька хвилин у Берліні глави МЗС України, Росії, Франції та Німеччини почнуть нову зустріч у "нормандському форматі", проте основні умови вирішення кризи в Донбасі були давно вже узгоджені, заявив глава української держави під час виступу в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

"Нам нічого обговорювати. Всі вже зафіксоване та підписане, у нас є "мінський формат", нам потрібно негайно відвести важку артилерію від лінії зіткнення", - підкреслив Порошенко.

"У чому різниця між позицією Європою та України з одного боку і Росії з іншого? На перший погляд обидві сторони вимагають відведення важкої артилерії. Але ми вимагає її відведення від лінії фронту, а Росія - незрозуміло звідки", - зазначив він.

За словами Порошенка, якщо раніше РФ визнавала досягнуті домовленості, то тепер у Москві кажуть, що не можуть вплинути на терроритов. "Рішення просто - перестаньте постачати їм зброю, аммуницию, відведіть війська і закрийте кордон!", - сказав український президент. За його словами, у Східній Україні зараз зосереджені 9 тис. російських військових і 500 танків та БТР ЗС РФ.

"Якщо ви хочете обговорювати щось ще - ви не за світ, а за війну", - вважає він.

У своєму виступі Порошенко в черговий раз підкреслив, що не бачить військового вирішення конфлікту в Донбасі і закликав світову спільноту підтримати Україну, яка зіткнулася з російською агресією.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров сьогодні, 21 січня, заявив, що РФ отримала згоду проросійських бойовиків відвести важкі озброєння на запропоновану Києвом лінію.