UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко має намір цього тижня припинити вогонь на сході України

Порошенко запропонував щодня проводити засідання тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Сході.

Президент України Петро Порошенко провів засідання тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану на сході України, який він презентував 6 червня під час візиту до Франції. Про це повідомили у прес-службі президента України.

Під час зустрічі, на якій були присутні від України Надзвичайний і Повноважний посол України в Німеччині Павло Клімкін, Спеціальний представник Генерального секретаря ОБСЄ Хайді Тальявіні і Надзвичайний і Повноважний посол Російської Федерації Михайло Зурабов, Глава держави зазначив, що сторони повинні працювати над реалізацією домовленостей, які були досягнуті в Нормандії під час зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Франції Франсуа Олландом і Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

"Ми повинні цього тижня припинити вогонь. Для мене кожен день, коли помирають люди, кожен день, коли Україна платить таку високу ціну, є неприйнятним. Тому, по-перше, треба відновити роботу державного кордону України, для того, щоб гарантувати безпеку кожного громадянина України, який живе на Донбасі, незалежно від того, які політичні симпатії він має", - підкреслив президент України.

Глава держави запропонував проводити засідання тристоронньої контактної групи щоденно для обробки зробленого та координації подальших дій з реалізації плану мирного врегулювання на сході України.

Нагадаємо, 7 червня Петро Порошенко в інавгураційній промові проголосив пропозицію свого мирного плану з врегулювання ситуації на Донбасі. План передбачає роззброєння всіх, хто незаконно взяв до рук зброю, амністію, забезпечення коридору для відходу російських найманців і широкий мирний діалог, а також дострокові місцеві вибори на Донбасі і пакет економічних реформ.

"Закликаю всіх, хто незаконно взяв в руки зброю, скласти її. У відповідь гарантую, по-перше, звільнення від кримінальної відповідальності тих, на чиїх руках немає крові українських військових і мирних людей. І тих, хто не причетний до фінансування тероризму. По-друге - контрольований коридор для російських найманців, які хочуть повернутися додому. По-третє, мирний діалог", - проголосив свій план глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що ніякого діалогу не може бути "ні зі "стрєлками","абверами","бісами" або іншою нечистю". "Сьогодні нам потрібен легітимний партнер з діалогу. Говорити з бандитами ми не будемо. На порядку денному - питання про дострокові місцеві вибори", - заявив Петро Порошенко. !zn

Читайте також:

Україна очікує звільнення всіх заручників на сході країни

Порошенко в День Святої Трійці запропонував помолитися за єдину Україну