UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко "дуже розчарований" рішенням Франції продати Росії "Містралі"

Події на Сході України - "не локальна проблема". Терористична атака на малайзійський літак тільки підтвердила те, що це - питання глобальної безпеки, заявив Порошенко.

В Україні "дуже розчаровані" рішенням Франції продовжити програму постачань у Росію десантних кораблів "Містраль". Про це президент України Петро Порошенко заявив на зустрічі з депутатами Європейської народної партії у Києві.

"Я вважаю, що це - не питання грошей, промисловості, робочих місць. Це - питання цінностей ", - заявив президент.

Глава держави подякував за "сильну резолюцію", яку ухвалив Європарламент на підтримку України. "Друзі пізнаються в біді, - сказав Порошенко. - Європарламент продемонстрував підтримку Україні в її боротьбі проти терористів".

Президент ще раз підкреслив, що події на Сході України - "не локальна проблема". "Терористична атака на малайзійський літак тільки підтвердила те, що це - питання глобальної безпеки, - підкреслив президент, додавши, - саме такий підхід продемонстрував Європейський парламент".

"Щодня ми фіксуємо артилерійські атаки з російської території. Ми не відповідаємо вогнем у бік російської території. Ми не хочемо дати шанс, щоб через провокації у Росії з'явилися підстави розпочати вторгнення. Це відповідальна позиція наших військ, за яку ми платимо велику ціну. Тільки вчора українські війська втратили 2 літаки. На жаль, навіть після рішення Європейської Ради, після рішення Європейського парламенту Росія не змінила свій підхід, і у нас немає прогресу в цій ситуації", - заявив президент.

За словами голови держави, в України є факт, що тішить - "унікальна європейська солідарність".

Президент підкреслив важливість визнання ЛНР і ДНР терористами, оскільки "після такої резолюції кожен, хто підтримує, координує, фінансує ці організації, може стати об'єктом міжнародних санкцій". Сьогодні готується відповідна резолюція Сенату США і в парламенті Австралії. Президент закликав Європейський парламент також прийняти відповідне рішення з цього приводу.

Також голова держави відзначив важливість того, що сьогодні Рада ЄС на рівні послів розглядає питання про конкретні санкції щодо Росії. "Ми сподіваємося на те, що лідери європейських держав почують голос Європейського парламенту про третій етап санкцій", - заявив президент.

Новообраний президент групи Європейської народної партії в Європарламенті Манфред Вебер зазначив, що "для всіх зрозуміло, що Росія несе відповідальність за ситуацію на сході України. Ми повинні зробити все, що можемо, щоб чинити тиск на російську сторону ". Сьогодні "у європейців є усвідомлене відчуття, що це наш спільний виклик, і трагедія з малазійським літаком тільки підтвердила це", - додав він.

У зустрічі взяли участь голова групи ЄНП Манфред Вебер, президент ЄНП Джозеф Доул, керівник комітету Європарламенту з міжнародних справ Елмар Брок, депутати Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський, Анджей Пленкович, Сандра Кальном і Крістіан Преда, а також голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський. З української сторони на зустрічі також були присутні міністр закордонних справ України Павло Клімкін та заступник глави адміністрації президента України Валерій Чалий. !zn

Читайте також:

США розкритикували Францію за готовність поставити в РФ вертольотоносець "Містраль"

Франція у жовтні здійснить Росії поставки вертольотоносців "Містраль"

Конгресмени США запропонували НАТО купити у Франції кораблі Mistral, щоб вони не дісталися Росії

Росія домовилася з Францією про будівництво двох вертольотоносців класу "Містраль"