UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко чекає на висновки Венеціанської комісії щодо децентралізації до 26 червня

Глава держави не буде затягувати з підписанням висновків.

Президент України Петро Порошенко очікує отримання офіційних висновків Венеціанської комісії щодо проекту децентралізації в Україні до ранку п'ятниці, і має намір підписати їх відразу ж після отримання.

"Я сподіваюся, що до ранок п'ятниці ми отримаємо вже підсумковий висновок Венеціанської комісії", - сказав він на засіданні Національної ради реформ у вівторок у Києві.

Він зазначив, що відразу підпише висновки і передасть до Ради для доопрацювання проекта змін до Конституції. Президент висловив сподівання на подальше прийняття важливого для країни законопроекту конституційною більшістю.

У п'ятницю, 19 червня, голова Верховної Ради України Володимира Гройсман презентував проект децентралізації України у Венеціанській комісії.

31 березня президент затвердив склад Конституційної комісії, яка вже напрацювала ряд пропозицій. Зокрема, як повідомила віце-голова парламенту Оксана Сыроїд, проект децентралізації насправді передбачає посилення повноважень президента на місцях як мінімум тому, що пропонує дозволити президенту розпускати місцеві ради.

Детальніше про розробку проекту децентралізації в Україні - у статті Сергія Рахманіна Гарбуз на тортику.

Також напередодні стало відомо, що Венеціанська комісія знову не в повній мірі схвалила закон про люстрацію в Україні.