UA / RU
Підтримати ZN.ua

Популярними «українськими» Telegram-каналами керували спецслужби РФ – СБУ

Канали «Резидент» і «Легитимный» читають на Банковій.

Служба безпеки України викрила агентурну мережу російських спецслужб, котрі намагались впливати на ситуацію в Україні за допомогою політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів.

Ідеться про такі канали, як: «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live».

Facebook/Владислав Абдула

Замовники і виконавці: мережу було створено співробітниками 85 Головного центру спеціальної служби ГУ Генерального штабу ЗС Росії, до її складу входили активісти «руської весни» з Харкова та Одеси.

Зокрема «головним менеджером» є одесит, активний учасник місцевого «Антимайдану», який знаходиться у розшуку за кількома статтями Кримінального кодексу України.

Він особисто адмініструє 12 Telegram-каналів, спілкується із замовниками матеріалів, звітує російським кураторам про виконану роботу та погоджує можливість розміщення замовних матеріалів.

Facebook/Владислав Абдула

Facebook/Владислав Абдула

Що публікували і скільки це коштувало: ключовим завданням виконавців була дискредитація органів державної влади, вплив на державну політику, штучне створення соціальної напруги, паніки та протестних настроїв серед громадян, дестабілізація ситуації в країні.

Російські спецслужби дозволили учасникам мережі самостійно організувати механізм монетизації. Тож транзакції проводили через мережу спільників, які відкрили рахунки в українських банках. Потім виконавці конвертували гроші у валюту і переводили у Молдову, Росію чи окуповану нею «ПМР».

Вартість публікації на каналах «головменеджера» стартувала від кількох сотень гривень (у регіональних) і сягала 25-30 тисяч гривень (на всеукраїнських).

Facebook/Владислав Абдула

База в окупації: база агентів мережі розташовується на території підконтрольної Росії «Придністровської Молдовської Республіки» («ПМР»), у місті Тирасполь.

Розслідування: правоохоронці ідентифікували 50 замовників публікацій, триває перевірка цих осіб на причетність до діяльності на шкоду інформбезпеці держави.

Крім того, проведено лінгвістично-психологічну експертизу матеріалів, що публікувались у цих Telegram-каналах.

Також співробітники СБУ затримали у Києві громадянку України, одну з ключових фігуранток провадження. Їй та ще одній учасниці агентурної мережі повідомлено про підозру за статтею 111 (державна зрада) КК України.

У затриманої вилучили електронний носій з персональними даними великої кількості співробітників правоохоронних органів, який був з нею під час відпочинку в Домініканській республіці.

На думку оперативників, це може свідчити про причетність жінки до збирання інформації, що становить державну таємницю, в інтересах спецслужб РФ. Адже цей регіон російські спецслужби неодноразово використовували для зустрічей з агентурою.

Ще одну підозру у держзраді отримав очільник мережі, який переховується від слідства за кордоном.

СБУ викрила агентурну мережу спецслужб РФ, яка дестабілізувала ситуацію в Україні через Telegram-канали Кіберфахівці...

Опубликовано Владиславом Абдулой Понедельник, 1 февраля 2021 г.

Читайте також: Одна з головних пропагандисток РФ закликала Путіна «приєднати» Донбас, в Москві відхрещуються

21 січня Служба безпеки України відзвітувала про результати роботи у 2020 році. Минулого року кіберфахівці СБУ нейтралізували 600 атак на веб-ресурси органів влади та об'єкти критичної інфраструктури і 20 хакерських угруповань, заблокували понад 2,5 тисячі пабліків у соцмережах і ліквідували два десятки бот-мереж.

Значна частина кібератак були інструментами російської гібридної агресії проти України. Їхня мета – зниження інформаційної безпеки і поширення деструктивного контенту.