UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поляков через помічницю отримав хабар $ 7500 - ГПУ

ГПУ просить Раду дати згоду на притягнення депутата до кримінальної відповідальності.

Генеральна прокуратура просить Верховну Раду погодити притягнення до кримінальної відповідальності і арешт нардепа від "Народного фронту" Максима Полякова, який підозрюється у отриманні хабара $ 7500 і зловживанні службовим становищем. Про це йдеться у поданні, яке внесене генпрокурором Юрієм Луценком, пише "Українська правда".

Вказується, що Поляков фігурує у провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 240, ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2, ч. 3 ст. 28, ч.3 ст. 369-2 КК України.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що Поляков Максим Анатолійович у період із 02.10.2016 по 28.11.2016 вчинив кримінальне правопорушення у сфері службової діяльності", - йдеться у поданні.

Зазначається, що Поляков, діючи за попередньою змовою із нардепом Бориславом Розенблатом, також за попередньою змовою зі своїм помічником-консультантом Тетяною Любонько, за пособництва охоронця Розенблата Богуслава Ярощука, вимагали та отримали неправомірну вигоду $ 15 000 від представника компанії нерезидента "Фуджейра" (ОАЕ) Сивокінь К.С.

За це нардепи пропонували в інтересах цієї компанії "підписання як ініціаторами та членами авторського колективу, внесення до Верховної Ради України проектів законів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування діяльності, пов'язаної з видобуванням бурштину) та про внесення змін до Митного кодексу України (щодо звільнення від оподаткування операцій з ввезення на територію України обладнання для промислового видобутку бурштину)".

Отримані гроші Розенблат і Поляков мали розділити порівну по $ 7500.

У поданні вказується, що передача частини грошей ($ 5 тисяч) Полякову через його помічницю Любонько відбулася 22 листопада 2016 року в приміщенні ресторану "Смородіна". Зазначається, що у цей же день Поляков наказав їй купити на ці гроші два телефони IPhone 7 у магазині "Royal Service".

Наступного дня вона придбала за $ 1900 два мобільні телефони IPhone 7 (ІМЕІ 353805081002318) та IPhone 7+ (ІМЕІ 359218078103293) і передала Полякову. Один із них він собі залишив, а інший віддав дружині.

28 листопада Любонько у приміщенні ресторану "Варенична "Катюша" отримала решту суми для Полякова – $ 2500.

Зазначається, що 24 листопада 2016 року у вестибюлі ресторану "Три вилки" представниця фірми "Фуджейра" Сивокінь передала $ 7 500 охоронцю Ярощуку для подальшої передачі Розенблату.

В поданні прокуратури вказується, що є достатньо доказів, що підтверджують факт вчинення Поляковим особливо тяжкого корупційного злочину (ч. 4 ст. 368 КК України), за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльність на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що ГПУ погодила подання на зняття депутатської недоторканності з Максима Полякова та Борислава Розенблата.

Повідомлялось, що 19 червня детективи НАБУ затримали охоронця-водія члена парламентської фракції "Блоку Петра Порошенко" Борислава Розенблата при отриманні хабара.

Також повідомлялося, що гроші, передані водію-охоронцю Розенблата, призначалися самому Розенблату і члену парламентської фракції "Народний фронт" Максиму Полякову.

Директор НАБУ Артем Ситник напередодні повідомив, що для зняття депутатської недоторканності з Борислава Розенблата (фракція БПП) і Максима Полякова (фракція "Народний фронт") зібрано достатньо доказів.