UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польський Сейм не відреагує на звернення депутатів Ради щодо Волинської трагедії

Текст проекту резолюції щодо Волинського злочину польські законодавці можуть розглянути під час найближчого засідання Сейму 10-11 липня. Депутати поки не можуть прийти до згоди щодо визначення трагедії: політики правоконсервативных партій наполягають на слові "геноцид".

Сейм Польщі офіційно не буде реагувати на звернення частини депутатів Верховної Ради України з проханням визнати дії ОУН і УПА в 1943-1944 роках на Волині "геноцидом" поляків.

Таку думку в коментарі власному кореспондентові Укрінформу висловив експерт Східного інституту з університету імені Адама Міцкевича в Познані Марек Фігура.

"Не думаю, що буде якась офіційна реакція на це звернення... Воно також не повинно вплинути на дискусію щодо Волинського злочину в Сеймі", - заявив експерт. Він зазначив, що цей лист є позицією не всього українського парламенту, а тільки його третини.

Фігура підкреслив, що польські законодавці повинні виважено підходити до такого роду звернень. "Є небезпека певної політичної гри з різних сторін, оскільки депутати як українського, так і польського парламентів в першу чергу є політиками, а не істориками. Ця ситуація вимагає більшої виваженості", - зазначив він.

У той же час експерт підкреслив, що діалог між парламентами щодо історичних питань потрібен, але його "трохи пізно починати перед самою річницею Волинської злочину (11 липня)".

- Депутати від Партії регіонів і КПУ попросили польський сейм визнати Волинську трагедію геноцидом поляків

Фігура висловив думку, що для більшості українських депутатів, які підписали це звернення, ближчі радянські ідеали, тому вони з легкістю засуджують дії ОУН і УПА, близьких для жителів Західної України. "Тут можна побачити більше політики, а менше морально-етичного розрахунку. Легко визнавати чужі злочини і вживати це для засудження своїх політичних конкурентів", - констатував він. У той же час експерт визнав, що звернення українських депутатів може бути дуже позитивно сприйняте окремими колами в Польщі, які дуже велику увагу приділяють відзначенню 70-ї річниці Волинської злочину.

Нагадаємо, 148 депутатів з Партії регіонів, Компартії та позафракційні підписали звернення до маршалка Сейму Польщі Єва Копача з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу.

Секретар польсько-української групи з відділу міжнародних зв'язків Сейму Польщі Барбара Вронська повідомила агентству, що звернення українських депутатів ще не потрапило в нижню палату парламенту країни.

Текст проекту резолюції щодо Волинського злочину польські законодавці можуть розглянути під час найближчого засідання Сейму 10-11 липня. Депутати поки не можуть прийти до згоди щодо визначення трагедії: політики правоконсервативных партій наполягають на слові "геноцид" у тексті документа, а представники ліберальної "Громадянської платформи" пропонують обмежитися дефініцією "етнічна чистка з ознаками геноциду". !zn

Читайте також:

Як Москва відкрила ворота в пекло на Волині

Волинь-1943: погляд через 70 років

У Польщі хочуть визнати ОУН і УПА злочинними організаціями

Уроки двох репатріації. У вересні 2004-го виповнюється 60 років з початку масштабного польсько-українського переселення