UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Польща зацікавлена в участі у міжнародній платформі з деокупації Криму": Зеленський та Дуда виступили зі спільною заявою

В Офісі президента опублікували повний текст заяви президентів України та Польщі.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою, повідомила пресслужба Офісу голови держави. Після зустрічі обидва президенти виступили із спільною заявою.

“Наголошуємо на важливості українсько-польських двосторонніх відносин, які мають характер стратегічного партнерства. Висловлюємо свою волю до їхнього всебічного розвитку на благо наших суспільств і економік. Погоджуємося, що пандемія коронавірусу суттєво вплинула на глобальний та регіональний порядок. Ми наголошуємо на необхідності посилення міжнародної співпраці задля подолання нових викликів і загроз”, - йдеться у заяві.

Президенти також наголосили на тому, що Україна та Польща поважають міжнародне право та основні принципи міжнародних відносин. Вони також закликали до припинення незаконної окупації Криму та збройної агресії в Донбасі. У заяві йдеться про те, що Польша зацікавлена у взаємодії з Україною в рамках міжнародної платформи з деокупації Кримського півострова.

“Україна та Республіка Польща наголошують на праві громадян усіх країн визначати своє майбутнє в результаті демократичних виборів. Республіка Польща підтверджує свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, - йдеться в заяві.

Також вказано, що Україна та Польща засуджують злочини проти людяності, зокрема й вчинені на ґрунті ненависті. Згідно із заявою, президенти вважають, що такі злочини не можуть бути жодним чином виправдані. Зеленський та Дуда заявили про те, що визнають важливість гідного вшанування пам’яті невинних жертв конфліктів і політичних репресій ХХ століття. Вони наголосили на тому, що необхідно забезпечити можливість пошуку та ексгумації жертв таких конфліктів в Україні та Польщі, щоб віддати належне їхній пам’яті та їхнім ще живим родичам і нащадкам у дусі пошанування історичної правди.

“Президенти України та Польщі засуджують акти наруги над українськими пам’ятками культури й місцями пам’яті в Польщі і польськими пам’ятками культури й місцями пам’яті в Україні, а також закликають відповідні органи влади здійснювати належну опіку над ними”, - сказано в заяві.

Очільники держав підтвердили важливість захисту прав національних меншин в Україні та Польщі, зокрема в галузі освіти, відповідно до взятих міжнародних зобов'язань та двосторонніх угод. Згідно із заявою, засади функціонування шкіл польської меншини в Україні та шкіл української меншини в Польщі мають врегулювати угодою між урядами країн в окремому порядку.

Зеленський та Дуда підтвердили налаштованість обох держав взаємодіяти для подальшого поглиблення відносин України з Європейським Союзом на принципах асоціації та глибокої економічної інтеграції. Вони позитивно оцінили підсумки 22-го Саміту Україна – ЄС, який відбувся 6 жовтня цього року.

“Україна висловлює вдячність Республіці Польща за практичну підтримку євроатлантичних прагнень України, передусім у процесі реформування національного сектору безпеки та оборони відповідно до стандартів НАТО. Обидві сторони наголошують на важливості надання Північноатлантичним альянсом Україні статусу партнера з розширеними можливостями”, - йдеться у заяві.

Крім того, українська сторона підтвердила незмінність курсу держави на реалізацію комплексу реформ, зміцнення верховенства права та подолання корупції. У свою чергу польська сторона підтвердила готовність надавати подальшу підтримку системним перетворенням в Україні.

“Підтверджуємо необхідність подальшого розвитку можливостей і потенціалу литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького”, - йдеться у заяві.

Президенти обох країн наголосили на важливості взаємовигідного економічного співробітництва для повного використання можливостей, що пропонуються українським і польським ринками в контексті функціонуючої поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між ЄС та Україною. Зеленський та Дуда зазначили, що вбачають необхідність невідкладно активізувати роботу Українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. У заяві також вказано, що інтересам обох країн відповідає зростання обсягів взаємних інвестицій в Україні та Польщі, для чого важливо створювати сприятливі умови для ведення бізнесу.

“Підкреслюємо необхідність подальшої співпраці в енергетичній сфері задля зміцнення енергетичної безпеки в регіоні та Європі в цілому. Бачимо важливість підвищення надійності та диверсифікації постачання енергоносіїв, а також забезпечення прозорості енергетичного сектору”, - йдеться в заяві.

Зеленський та Дуда підкреслили необхідність співпраці для того, аби посилити ролі регіону як важливого транспортно-транзитного, інфраструктурного та інноваційно-інвестиційного центру для Європейського континенту.

“Республіка Польща підтримує поглиблення співпраці України з ініціативою "Тримор’я". Заявляємо про необхідність продовження роботи Консультаційного комітету Президентів України та Республіки Польща, наступне засідання якого в повному складі відбудеться у Варшаві. Визнаємо, що гуманітарна та культурна співпраця залишається важливою частиною двостороннього порядку денного та буде спрямована на сприяння міжлюдським контактам, розробці нових ініціатив та реалізації спільних проектів у сферах освіти, науки, охорони здоров’я, спорту, молодіжних обмінів, туризму”, - йдеться в заяві.

Читайте також: Зеленський закликав Дуду відновити зруйновану могилу воїнів УПА

Президент Польщі Анджей Дуда прибув до України з офіційним візитом у неділю 11 жовтня. Повідомлялося, що 12 жовтня за результатами зустрічі президенти мали підписати низку документів. 

13 жовтня Дуда і Зеленський мають відвідати Одесу для того, щоб взяти участь в україно-польському економічному форумі.

Крім того, Анджей Дуда по прильоту в Київ вшанував у Биківні пам'ять поляків, які стали жертвами радянського тоталітарного режиму.