UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща вимагає від "Газпрому" знизити ціну на газ

У "Газпромі" взяли паузу.

Польський газовий монополіст компанія PGNiG направила офіційний лист російському "Газпрому" з вимогою знизити ціну на газ, що поставляється за довгостроковим Ямальським контрактом, у зв'язку з безпрецедентним зростанням цін на ринку, про це повідомляє офіційний сайт польської компанії.

Польська сторона наполягає на тому, щоб поточна ринкова ситуація могла бути врахована у процесі перегляду умов постачання у бік зниження ціни, оскільки робить фінансово недоцільною купівлю газу.

Рік тому PGNiG, яку не влаштовувала ціна $280 за тисячу кубометрів, виграла у "Газпрому" арбітраж, добившись перегляду формули ціни поставок. Як заявляла тоді PGNiG, після перемоги, "суд зробив можливим більш прямий зв'язок цінової формули з цінами на газ на європейських ринках, що призведе до суттєвого поліпшення умов комерційної діяльності".

Однак глобальне зростання цін на газовому ринку тепер зобов'язує PGNiG купувати газ у "Газпрому" за формулою "бери або плати" в обсягах не менше 8,7 млрд кубів на рік, але вже за ринковою ціною, яка на спотових майданчиках становить більше $1000.

Менеджменту польської компанії залишається нарікати лише на себе, якби PGNiG не змінила умови поставок у суді, контрактна ціна для неї могла б і сьогодні складати ті самі $280 за тисячу кубометрів за старою нафтовою прив'язкою.

Представники "Газпрому" заявили, що отримали звернення польської сторони і зараз вивчають його.

Як повідомлялося раніше, польська нафтогазова компанія PGNiG планує створити спільне підприємство з Management Services Енергетичні ресурси України.

25 жовтня шантажований Росією Кишинів підписав контракт на пробну закупівлю одного мільйона кубометрів природного газу між державною компанією Energocom та польською компанією PGNiG.