UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща, Франція і Німеччина запропонували Росії переговори з ЄС про наслідки асоціації з Україною, Грузією та Молдовою

Якщо ж Росія вирішить піти шляхом подальшої агресії проти України, країни "Веймарського трикутника" будуть підтримувати прийняття Євросоюзом нових більш жорстких заходів, у тому числі економічних.

Налагодження прямого діалогу між Україною і Росією є ключовим кроком для деескалації ситуації. Додатковим механізмом могло б стати проведення тристоронніх переговорів ЄС-Росія з Україною, Грузією і Молдовою з приводу наслідків підписання Асоціації. У той же час, якщо РФ вирішить йти шляхом агресії щодо України або інших східноєвропейських країн, Європа повинна буде дати єдину сильну відповідь на цей виклик, вживши нових жорстких заходів, в тому числі, економічних.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ "Веймарського трикутника" - голів МЗС Польщі, Франції та Німеччини щодо ситуації в Україні.

Зокрема, Радослав Сікорський, Лоран Фабіус і Франк-Вальтер Штайнмайєр рішуче засудили анексію Криму Росією як таку, що порушує українські суверенітет і територіальну цілісність, а також норми міжнародного права.

"Ми не будемо приймати політику (Росії - ред.), яка розділяє і розколює Україну, або яка прагне перенести зроблені у Криму дії на інші регіони України або інших країн-партнерів у Східній Європі", - йдеться в їхній заяві.

"Росія зараз несе велику відповідальність. Ми закликаємо Росію утриматися від будь-яких подальших дій щодо ескалації ситуації в Україні і скоротити свою військову присутність уздовж російсько-українського кордону. Те ж саме стосується й інших країн Східного партнерства", - зазначають міністри.

У той же час, наголошують голови МЗС, "якщо Росія вирішить йти цим курсом, ми будемо підтримувати прийняття (Євросоюзом - ред.) нових сильних заходів, в тому числі, в економічній сфері".

"Ми виступаємо за загальноєвропейську відповідь на цей виклик", - йдеться в заяві.

Як можливі шляхи деескалації ситуації, голови зовнішньополітичних відомств Польщі, Франції та Німеччини пропонують переговори - як прямі двосторонні, так і додаткові, за участю ЄС, які стосувалися б питань наслідків підписання Угод про асоціацію Україною, Грузією і Молдовою.

"Ми виступаємо за конструктивний діалог між Україною і Росією як головний крок на шляху до деескалації та створення механізму вирішення поточних невирішених питань у військовій, економічній і соціальній сферах.

На додаток до такого діалогу, ми також пропонуємо переговори ЄС-Росія з Україною, Молдовою і Грузією з приводу наслідків для обох сторін угод ЄС про асоціацію з країнами-партнерами Східної Європи", - йдеться в заяві глав МЗС країн "Веймарського трикутника".

Окрім того, Франк-Вальтер Штайнмайєр, Лоран Фабіус і Радослав Сікорський заявили про намір "продовжити спрямовувати свої зусилля на зміцнення ролі ОБСЄ у врегулюванні кризи".

Як відомо, тему тристоронніх переговорів у форматі Україна-ЄС-Росія вже раніше обговорювали в листопаді-грудні 2013 року, коли Віктор Янукович під тиском Росії відмовився підписати Асоціацію з ЄС у Вільнюсі.

Формат тристоронніх переговорів запропонував Янукович. Потім президент РФ Володимир Путін також висловився "за".

Але тільки Путін наполягав, щоб переговори проходили до остаточного прийняття Україною рішення про підписання асоціації: "Ми "за" - але тільки до прийняття рішень про асоціацію". "Як же ми можемо вести переговори з тих питань, які вже узгоджено і прийнято. Яка ж наша роль у цих переговорах? Вона нульова", - заявив Путін 21 листопада.

Як пояснював пізніше голова МЗС Росії Сергій Лавров, РФ вважає, що "відносини між Україною та ЄС з питань, що безпосередньо торкаються російсько-українських відносин, не повинні вибудовуватися без урахування інтересів і занепокоєння Росії".

У самому Євросоюзі категорично виключали можливість переговорів за участю Росії, на яких обговорювались би умови асоціації з Україною. Як заявив президент Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, такі переговори для ЄС "неприйнятні", оскільки "для двосторонньої угоди між ЄС та Україною не може бути тристороннього формату". !zn