UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поліція відкрила кримінальну справу через побиття Балуха

Винним загрожує до 15 років в'язниці з конфіскацією майна.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом побиття колишнього українського політв’язня Володимира Балуха, повідомила пресслужба Нацполіції Києва. За даними поліції, у Балуха при собі не знайшли телефону та банківської картки.

“Сьогодні, близько 12-ї години, до столичної поліції надійшла інформація від лікаря про госпіталізацію з тілесними ушкодженнями киянина, 1971 року народження. Встановлено, що потерпілим є Володимир Балух. Для з’ясування всіх обставин події за викликом виїхала слідчо-оперативна група Дніпровського управління поліції. Попередньо встановлено: потерпілого госпіталізовано з тілесними ушкодження з ПКіВ “Гідропарк”, - йдеться у повідомленні.

У поліції зазначили, що у Балуха виявили відсутність мобільного телефона та банківської картки. В рамках справи створили слідчу групу, які встановлюють обставини нападу на українця.

“Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків та очевидців цієї події. Окрім цього, поліцейські перебувають у лікарняному закладі, аби поспілкуватися з потерпілим, як тільки отримають дозвіл лікарів, щодо обставин вчинення правопорушення”, - додали в Нацполіції.

Вказано, що слідчі Дніпровського управління почали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 (Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від восьми до п'ятнадцяти років із конфіскацією майна.

Читайте також: Колишні бранці Кремля Балух та Карпюк працюватимуть в офісі омбудсмена

Раніше Олег Сенцов повідомив про те, що Володимира Балуха побили в ніч на 8 серпня. Спочатку він написав, що українець перебуває у важкому стані, пізніше повідомив, що його життю нічого не загрожує.

Офіс президента України вимагає від Національної поліції оперативного і повноцінного розслідування побиття Володимира Балуха. В ОПУ також просять провести ретельну перевірку всіх версій нападу на колишнього політв'язня.

За словами народної депутатки Ірини Геращенко, Балух перебуває в реанімації. У свою чергу Ахтем Чийгоз зазначив, що жорстоке побиття колишнього політв’язня — це продовження тих нападів на ветеранів АТО та волонтерів, що відбуваються при новій владі. А ці напади, він назвав продовженням тих переслідувань патріотів новою владою, що почалися після виборів 2019 го року

Зазначимо, що Балух повернувся до України в рамках обміну утримуваними особами за формулою “35 на 35”, який відбувся 7 вересня 2019 року. Тоді окрім Балуха з російських тюрем повернулися  24 полонених моряки і 10 політв'язнів: Роман Сущенк, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов та Артур Панов.