UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поки Росія вбиває українців, російська еліта відсиджується у Відні – «Українська правда»

Обрані росіяни часто уникають санкцій.

Попри західні санкції проти Росії за те, що та розв’язала війну в Україні, багато заможних росіян продовжують жити або відпочивати у Європі, зокрема в австрійській столиці Відні. Про це йдеться у розслідуванні Михайла Ткача для «Української правди».

«Поки Росія один за одним вчиняє злочини в Україні, її громадяни насолоджуються життям у Європі, непомітно, але системно окуповуючи столицю Австрії грошима режиму Кремля. На прикладі одного лише Відня можна усвідомити, наскільки важливим для російських еліт є саме Європейський Союз. Тоді як російська влада – часто за мовчазної згоди, а ще частіше за підтримки тих самих еліт – роками дискредитує і цей союз, і цивілізовані країни загалом», – йдеться у розслідуванні. 

У вересні та жовтні журналіст зафільмував на вулицях Відня чимало росіян, які виявились далеко не бідними людьми, а часто і відкритими прихильниками війни Росії проти України.

Читайте також: Золота рота: як діти російської еліти відреагували на пропозицію піти на війну?

Наприклад, один із росіян, з якими вдалось поспілкуватися Михайлу Ткачу, сказав, що не підтримує війну і вона створила чимало проблем безпосередньо для нього, зокрема його родичі не можуть відвідувати його у Відні. Також він назвав росіян, які давно живуть та працюють у Європі, «найбільш постраждалими людьми» у цій ситуації. 

Згодом журналіст з’ясував, що цього чоловіка звати Вячеслав Верхов, головний бухгалтер та член правління найбільшої російської нафтовидобувної компанії «Лукойл». У березні цього року він придбав акції «Лукойла» на суму 50 млн рублів.

У Відні відзняли колегу Верхова по «Лукойлу» Олега Пашаєва, який є віцепрезидентом компанії з реалізації нафтопродуктів.

Журналісти зафільмували, як з 5-зіркового віденського готелю виходив колишній прем’єр-міністр Росії Віктор Зубков, який обіймав цю посаду до 2012 року. З 2012 року він працює спеціальним представником президента Росії Владіміра Путіна по взаємодії з форумом країн-експортерів газу.

Також на вулицях Відня зафіксували одного з найбагатших бізнесменів з Санкт-Петербурга, бізнес-партнера колишнього міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова, власника промислової групи «Союз» Алєксандра Усова та багатьох інших росіян.

Читайте також: Друг Путіна та медіамагнат Юрій Ковальчук популяризує війну – The Wall Street Journal

Нагадаємо, заарештована на Сардинії яхта російського олігарха Дмітрія Мазєпіна зникла з порту. Востаннє 22-метрове судно бачили на італійському острові влітку.