UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погрожують депутатам та шантажують повістками: в.о міського голови Чернігова Ломако заявив про тиск з боку силовиків та місцевих чиновників

Зокрема, за словами Олександра Ломака, СБУ намагається перешкодити роботі міськради.

Олександр Ломако

Олександр Ломако

Управління Служби безпеки України у Чернігівській області намагається паралізувати роботу Чернігова, заявив тимчасовий виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако. Зокрема, він розповів, як співробітники СБУ погрожують депутатам та шантажують повістками, аби зупинити роботу міськради.

«У нашому місті обласне управління Служби безпеки України перетворили на орган, який замість своїх безпосередніх обов‘язків, вже понад 1,5 року робить усе, щоб перешкодити працювати місту», – написав Ломако.

За його словами, співробітники СБУ виконують вказівки місцевих чиновників та вимагають від депутатів, аби ті не йшли на сесію міської ради. При цьому Ломако наголосив, що під час сесії депутати вирішують виключно питання розвитку та забезпечення функціонування Чернігова. 

Читайте також: ДБР пояснило обшуки в Ломако: поїхав у відрядження в Німеччину, а опинився в Бельгії

«Приходять на підприємства та демонструють список усіх співробітників, які отримають повістки, якщо керівник підприємства піде на сесію. А це – ключові робітники, без яких підприємство зупиниться. Опустилися до того, що тиснуть на родини депутатів, погрожуючи їх батькам, дітям, близьким. Втупу, ну як вміють, зривають роботу міста, паралізують Чернігів», – розповів Ломако.

Він звернувся до керівництва СБУ та закликав негайно втрутитися в ситуацію, яка склалася у Чернігові. В. о. міського голови зазначив, що подібні дії співробітників СБУ разом із місцевими чиновниками він розцінює як загрозу функціонуванню Чернігову – прикордонному з Росією місту. 

«Недопустимо, щоб окремі регіональні представники Служби безпеки України становили пряму загрозу безпеці України. Якщо ці «героїчні бійці тилу» думають, що своїм тиском зупиняють депутатів від участі в сесії, то насправді, вони – зупиняють гроші на ЗСУ. Зупиняють відновлення ряду об‘єктів освіти та медицини в Чернігові, зупиняють ремонти дахів в школах міста, зупиняють ліквідацію ряду аварійних ситуацій та підготовку до опалювального сезону в умовах можливого дефіциту електроенергії», – підсумував Ломако.

Читайте також: В. о. мера Чернігова Ломако повідомив про обшуки в себе вдома

Нагадаємо, міського голову Чернігова Владислава Атрошенка відсторонили від посади ще наприкінці 2022 року. У мерії повя’зують це із політичним тиском Банкової на місцеву адміністрацію.

Як вдається керувати Черніговом в умовах постійного морального тиску, зокрема й на депутатський корпус, із боку силових структур та військової адміністрації міста і області, та чим кейс міста може обернутися для місцевого самоврядування взагалі, читайте в інтерв’ю в.о. мера Олександром Ломаком, з яким поговорила Ірина Латиш у рамках спільного спецпроєкту Руху ЧЕСНО з ZN.UA.

Зокрема Ломако вважає, що центральній владі хочеться показати недієздатність керівництва Чернігова і після «підпорядкувати призначеному чиновникові виконавчий орган, комунальні підприємства та установи».