UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погрози і приниження не прикрашають Росію, - Янукович

Після зближення України і ЄС тиск з боку Росії збільшився, що відображається і у висловлюваннях офіційних осіб, і в російських ЗМІ.

Президент Віктор Янукович заявив, що погрози з боку російських ЗМІ заважають відносинам між країнами і "не прикрашають" Росію.

"Ми чуємо ці погрози і навіть деякі приниження з боку ЗМІ... Це не допоможе нашим відносинам, і це не прикрашає Росію", - зазначив президент.

За словами Януковича, Україна і в умовах підписання угоди з ЄС хоче знайти можливість розвивати відносини з Митним союзом. Він зазначив, що відносини України та ЄС підуть на користь Митному союзу, і додав, що головною проблемою України у відносинах з Росією завжди був тиск в енергетичній сфері.

"Україна є мостом між Росією і ЄС, і це дуже важливо - зробити міст сильним і надійним. Діалог між Україною, Росією та ЄС з питань торгівлі можливий в найближчому майбутньому", - заявив він.

ТАКОЖ: Російський план, осмислений і нещадний

Нагадаємо, 23 вересня на Державному центральному телебаченні Росії вийшов сюжет, що пропагує крах України у зв'язку з наміром підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом. У сюжеті курс України називають "неомазепізмом", а Росію - єдиною державою, готовою безкорисливо допомагати Україні. Москву у сюжеті намагаються виставити рятівником України від "неминучої загибелі".

Автор програми Дмитро Кисельов вже не раз готував сюжети про "катастрофічне становище України", пропагуючи проросійський курс для України. Раніше Кисельов дозволив собі хамські репліки на адресу керівництва України - в одній з програм він заявив: "Янукович, як ошпарений, навіть не залишившись на запланований нічліг, під ранок полетів геть. Справи у нього погань - лякають вже скрізь - і з Заходу, і зі Сходу".

18 вересня Кабмін схвалив проект Угоди про асоціацію з ЄС, давши старт внутрішньодержавним процедурам підготовки документа до підписання в листопаді. Угоду про асоціацію Україна-ЄС може бути підписано на саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року у Вільнюсі. Після цього Москва неодноразово дозволяла собі досить категоричні висловлювання на адресу України. Так, Радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що на Україну протягом півроку чекає дефолт, і розповів, як Росія її врятує. Він також наголошував, що Україні необхідно відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС і приєднатися до Митного союзу.

"Соціологічні опитування українських соціологічних служб кажуть: 35% громадян віддають перевагу Європейському союзу і 40% - за Митний союз. Тому говорити, що всі, як один, за європейський вибір, це якийсь болючий самообман", - заявив Глазьєв.

Також у Кремлі не сприймають заявлене прагнення української влади йти і на Захід, і на Схід одночасно. Приміром, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв назвав таку політику лукавством і прагненням "всидіти на двох стільцях".

Київ, зі свого боку, пропонує Москві взаємовигідне співробітництво в рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС.

Українська сторона також зазначає, що не бачить підстав для припинення вільної торгівлі з СНД через асоціацію з ЄС.

Читайте також:

Медвєдєв пригрозив Україні зачинити двері до Митного союзу

Азаров пригрозив повністю відмовитися від російського газу і використовувати вугілля

Росія змінює бич на калач: Україні передали "вельми цікаву пропозицію"