UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подоляк розповів, коли відбудеться четвертий раунд переговорів

Михайло Подоляк дав інтерв'ю російському виданню.

Четвертий раунд переговорів української сторони з представниками РФ, яка напала на Україну, відбудеться, коли буде напрацьовано «юридичні формати», заявив радник голови ОПУ Михайло Подоляк в інтерв'ю російському виданню «Коммерсантъ».

«На столі переговорів зараз лежать різні пропозиції, їх багато, там десяток речень. У тому числі і з політичного врегулювання та, головне, з військового врегулювання. Я маю на увазі припинення вогню, формулу припинення вогню та виведення військ. Зараз це все перебуває в умовних робочих групах, у юридичних форматах обговорюється, як можуть виглядати підсумкові документи, адже треба їх потім парафувати, підписувати і так далі. Щойно буде напрацьовано взаємні зустрічні вже юридичні формати, буде призначено зустріч — четвертий раунд переговорів. Це можливо завтра, післязавтра. Виходити далі і просто проводити розмови вже, мабуть, не треба. Ми обговорили всі питання, ми зараз ці питання намагаємось упакувати в якісь юридичні формати», - заявив Подоляк.

За словами радника голови офісу президента України, договір між Україною та РФ має бути «багатокомпонентним».

«Він повинен включати кілька позицій. Насамперед позиції, що стосуються припинення власне війни як такої. Другий пункт – процедура, швидкість за тимчасовими параметрами виходу російських військ із території України. Третя частина – це мирна угода. Яким чином мир буде гарантовано. І тут повертаємося до ключового моменту, навколо якого все й будується, гарантії безпеки Україні, щоб подібні ситуації не повторювалися», — заявив Подоляк.

За його словами, у рамках переговорів обговорюється і четвертий компонент.

«Це, звичайно, обговорення масштабних інфраструктурних руйнувань, які є по всій країні. У нас же, на жаль, попри всі заяви про те, що удари завдаються лише по військовій інфраструктурі, удари завдавалися дуже часто і останнім часом особливо інтенсивно, по цивільній інфраструктурі. Вона суттєво зруйнована, особливо у прикордонних областях, у частині центральних областей. Відповідно, мають бути чітко прописані компенсаторні механізми: за рахунок чого та за рахунок якого бюджету все це відновлюватиметься. Це, даруйте, суми у мільярдах доларів, якщо беремо попередню оцінку», – додав Подоляк.

Читайте також: The Guardian: Лавров на переговорах з Україною обрав пропаганду замість реальності

Третій раунд переговорів відбувся 7 березня. Після його завершення Подоляк заявив, що Україні вдалося досягти зрушень у питанні гуманітарних коридорів, з інших питань консультації продовжаться. При цьому глава російської делегації, помічник президента та міністр культури Росії Владімір Мєдінскій заявив, що очікування Москви від переговорів з Україною не справдилися.