UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подоляк назвав умови переговорів із РФ після спроби анексії українських територій

Заяви Путіна нічого не змінюють, Україна повертатиме своє.

Президент РФ Владімір Путін напередодні заявив про анексію Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей і закликав Україну повернутися до переговорів. Водночас Україна неодноразово наголошувала, що жодних переговорів після анексії не буде.

Радник керівника ОПУ Михайло Подоляк вважає відновлення переговорів можливим, однак тільки після того, як РФ виведе свої війська і техніку з усієї території України, включно з Кримом. На його думку, припинити російсько-українську війну дипломатичним шляхом нині неможливо.

«Росія не хоче вести переговори – вона лише висуває ультиматуми. Якщо російська армія покине всю територію України, включно з Кримом, переговори можуть відновитися», - заявив він в інтерв’ю італійському виданню La Repubblica.

Подоляк також підтвердив, що Україна продовжуватиме звільняти свої території, попри російські псевдореферендуми та оголошення анексії. Радник керівника ОПУ зауважив, що ці «референдуми» відбулися під дулами автоматів і не мають юридичної сили за міжнародним правом.

Читайте також: Ердоган закликає Путіна «дати шанс» переговорам Росії та України

Нагадаємо, 30 вересня під час виступу у Кремлі Путін закликав Київ перейти до переговорів та «негайно припинити вогонь». У відповідь на це президент України Володимир Зеленський заявив, що про переговори з Росією можна забути, поки її президентом є саме Путін. Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що рішення відмовитися від переговорів з нинішнім російським лідером є остаточним.