UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подання води до Криму заборонено законом — Верещук

На Херсонщині на 90% завершено будівництво греблі.

Українська влада не планує подавати воду до Криму до його повної деокупації. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час візиту до Херсонської області, де завершується будівництво другої греблі на 107 км. Північно-Кримського каналу.

"Це заборонено законом, це заборонено всіма можливими регуляторними актами, це неможливо. Ми говоримо лише про те, що було вкладено державні гроші (у будівництво дамби на Північно-Кримському каналі, — ред.), 90% уже збудовано і ми маємо довести справу до кінця. І ті служби, які мають утримувати ці греблі, мають це робити ефективно. У жодному разі не йдеться про подачу води", - пояснила Верещук, передає канал "Дом".

Незабаром дамбу введуть в експлуатацію, щоб дніпровська вода не потрапила на окупований півострів.

"Зараз 90% добудовано, залишилися певні роботи, які не є основними технічно. Основну роботу вже зроблено. І ми хочемо зробити так, щоб не було навіть шансів, щоб вода з'явилася (в окупованому Криму, — ред.)", — додала міністерка.

Читайте також: Подача води в Крим: Зеленський озвучив свою «лаконічну» позицію

Понад 80% потреб Криму у водопостачанні до російської окупації півострова у 2014 році забезпечував Північно-Кримський канал, вода яким йшла з материкової частини України. Після окупації Криму Росією його перекрили (про блокування природних водотоків або річок у цьому випадку не йдеться). Населенню природних запасів на півострові вистачає, а спонсорувати мілітаризацію Криму Росією Україна не буде.