UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Плювок в обличчя Франції та Німеччини" - Кулеба відповів на заяви Лаврова по Нормандії

Росія продовжує бойкотувати нормандську зустріч.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба охарактеризував заяви міністра закордонних справ Росії Сєргєя Лаврова, який назвав ініціативи України щодо врегулювання російсько-українського збройного конфлікту "потоком свідомості", як плювок в обличчя Франції та Німеччини.

Міністр зазначив, що президент РФ Володимир Путін в останній розмові з президентом Франції і канцлером Німеччини погодився на зустріч міністрів Нормандського формату і всі її учасники, крім Лаврова, підтвердили готовність до неї.

«Сєргєй Лавров, на жаль, показує, що він налаштований не на конструктивну розмову міністрів, а на змагання зі своїм власним спікером у словесній еквілібристиці. Тому слова Лаврова - це просто плювок в обличчя Франції і Німеччини ", - сказав Кулеба на брифінгу в середу.

У той же час він додав, що Росія досі не підтвердила готовність до міністерської зустрічі, яка повинна підготувати грунт для саміту.

"Остання заява Сєргєя Лаврова підриває процес мирного врегулювання і йде врозріз із домовленостями лідерів держав Нормандського формату. Я закликаю свого російського колегу погодитися на проведення зустрічі міністрів в Нормандські форматі і сісти за стіл переговорів", - зазначив міністр.

Раніше Кулеба заявив, що міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров всіляко уникає зустрічі міністрів.

Читайте також: У Путіна назвали умову зустрічі нормандської четвірки до відходу Меркель

12 жовтня президент Володимир Зеленський провів переговори в форматі відеоконференції з президентом Франції і канцлером Німеччини щодо мирного врегулювання ситуації в Донбасі і підготовці до проведення чергового саміту "нормандської четвірки".

Лідери трьох держав обговорили теми, які можуть бути розглянуті на саміті лідерів країн Нормандського формату. В ході можливої зустрічі планують досягти домовленості для забезпечення стійкого миру в Донбасі.

Після розмови із Зеленським, Макрон і Меркель обговорили з президентом РФ прогрес у виконанні зобов'язань, взятих на себе під час Паризького саміту в грудні 2019 року, і погодилися з необхідністю детального обговорення стану їх виконання під час наступної зустрічі.