UA / RU
Підтримати ZN.ua

Питання зустрічі з Сі Цзіньпіном під час розмови не порушували — Зеленський

Український лідер розповів, що під час телефонної розмови йшлося про ядерну безпеку й повагу до принципів ООН.

Президент України Володимир Зеленський, під час спільної з президентами Чехії та Словаччини Петром Павелом і Зузаною Чапутовою пресконференції у Києві, заявив, що під час розмови з президентом Китаю Сі Цзіньпіном не йшлося про особисту зустріч. Про це повідомляє Укрінформ.

"У нас відбулася важлива розмова. Що стосується майбутніх зустрічей – про це не говорили", – зазначив український президент.

Зеленський також наголосив, що під час телефонної розмови йшлося про ядерну безпеку й повагу до принципів ООН.

"Про територіальну цілісність України, про повагу до Статуту ООН, про наш суверенітет і всю нашу територію, включаючи Крим, весь Донбас згідно 1991 року – про все це говорили і почули повагу до всіх цих принципів", – розповів він.

Глава держави повідомив, що закликав лідера Китаю допомогти у поверненні полонених українців і депортованих Росією дітей.

Ще однією темою розмови, за словами Зеленського, був експорт зерна і необхідність роботи коридору в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Він зауважив, що порушив і питання зброї для Росії.

"У сучасній війні Російської Федерації... Україна хотіла б, щоб усі держави розуміли будь-які ризики постачання будь-яких видів зброї для Російської Федерації. Я почув позитивну відповідь у цьому сенсі", – сказав український лідер.

Зеленський додав, що, за словами Сі, китайська сторона готує представника, "який поїде державами Європи говорити на тему війни".

Читайте також: Президент Чехії Павел у Бучі: "Українці ніколи не забудуть сотні даремно втрачених життів"

Нагадаємо, президент Чехії Петер Павел та президентка Словаччини Зузана Чапутова у п’ятницю вранці, 28 квітня, прибули до Києва зі спільним візитом. Для чеського президента це перша поїздка до України в такому статусі після обрання його на пост.