UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після введення візового режиму з РФ випадків як з журналістом Сущенком стане більше – експерт

Постанова про введення візового режиму вже схвалена Комітетом Ради і в четвер, 6 жовтня, може бути схвалена парламентом.

Постанова про введення візового режиму Росією №4030 схвалено Комітетом парламенту з закордонних справ у березні 2016 року.

Як заявив у коментарі DT.UA експерт з міжнародних відносин Олексій Іжак, після схвалення постанови слід очікувати загострення у відносинах з РФ. "Звичайно, Росія через певний час зреагує і буде вичавлювати всіх наших громадян, які там є, а це більше мільйона. У разі прийняття, я не думаю, що відразу буде введення візового режиму - спочатку буде зміна міграційного законодавства, буде тиск на українських громадян - і таких випадків, як з цим журналістом Сущенком - буде більше", - говорить він.

На думку Іжака, РФ почне вводити симетричні кроки. "Такий крок (введення візового режиму з РФ – ред.) був би доречний, коли почалися активні бойові дії, коли агресія була очевидна. Зараз явні наміри Росії - трохи знизити ескалацію з Україною і знайти шляхи для відновлення відносин. Тому зараз введення візового режиму з метою уникнення продовження гібридної війни на Сході України - не має сенсу", - вважає експерт.

Адже, на його думку, зараз Прикордонна служба використовує і без того вельми жорсткі заходи фільтрації тих, хто перетинає український кордон з боку РФ. "Тобто з точки зору проникнення бойовиків, то немає сенсу говорити про це. А якщо говорити про політичний аспект - це можна розглядати, ніби вище політичне керівництво щось знає про недружні наміри Росії", - говорить він. Експерт наводить приклад, що таке рішення як візовий режим з РФ можна було б вводити у відповідь на певні економічні обмеження. "Так, ось до прикладу, влітку був такий епізод: було додаткове обмеження торгівлі нашої країни з країнами Центральної Азії", - пояснює він.

Як уже повідомляла голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко, проект постанови про звернення до Кабміну про припинення дії Угоди між урядом України і урядом РФ про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації (4030 від 05.02.2016) (повторно озвучена головою ВР Парубієм 3 жовтня ініціатива ввести візовий режим для громадян Росії при їх в'їзді в Україну) був схвалений ще в березні.

Читайте також: У БПП будуть вирішувати питання про візовий режим з Росією "виходячи з доцільності"

Про необхідність введення візового режиму з РФ вже заявив і колишній міністр Володимир Огризко у своєму блозі. На його думку, безвізовий режим - це практична можливість для агресора інфільтрувати в Україну людей, які будуть займатися тут підривною діяльністю. "Візовий режим, навпаки, дуже чітко і ясно обмежує такі можливості, оскільки серйозно ускладнює проникнення на територію України небажаних осіб. Це поширена практика, ми тут нічого нового не придумуємо", - вважає український дипломат.

На його думку, наступним етапом після введення візового режиму став би розрив дипломатичних відносин. "Хто б і що не говорив, що це нам завадить. Зараз ми спостерігаємо, наскільки безглузда теза про те, що дипломатичні відносини допомагають нам у звільненні українських громадян. Український кореспондент потрапив в руки ФСБ. Консулам не дозволяють навіть побачитися з ним. Його заарештували відразу на два місяці. Ось вам і роль дипломатичних відносин в захисті інтересів наших громадян", - вважає Огризко.

Нагадаємо, що днями спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що постанова може бути винесена на голосування 6 жовтня після консультацій з головами депутатських фракцій.

Заяві передували події 3 жовтня, коли стало відомо, що ФСБ РФ підтвердила затримання в Москві українського журналіста Романа Сущенка, назвавши його кадровим співробітником української військової розвідки. Проти українського громадянина відкрили кримінальне провадження за статтею "Шпигунство".

В цей же день стало відомо, що Лефортовський суд Москви ще 1 жовтня обрав для Романа Сущенка запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці. Захищати Сущенка буде відомий російський адвокат Марк Фейгін.

За даними МЗС України, на території Росії зараз незаконно утримуються не менше 29 українських громадян. Десятки громадян, переважно кримських татар, переслідують в анексованому Криму, 16 вважаються зниклими без вісти. Ще 115 українців, як військовослужбовців, так і цивільних осіб, є заручниками російсько-терористичних угруповань в окупованих районах Донецької і Луганської областей. У той же час терористи стверджують, що утримують в полоні лише 45 осіб.