UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після двох війн Росія продовжує ділити світ на сфери впливу - Меркель

Канцлер Німеччини заявила, що РФ зневажає міжнародне право і порушує фундаментальний принцип мирного співіснування.

Росія нехтує принципами мирного співіснування у світі, відкрито порушуючи територіальну цілісність сусідніх держав заради геополітичних інтересів.

Таку думку висловила канцлер Німеччини Ангела Меркель у своїй промові з нагоди 24-ї річниці об'єднання німецької держави.

"25 років після падіння Берлінської стіни, 100 років після початку Першої і 75 років - Другої світових війн, ми є свідками того, як в самій Європі відкрито зневажаються міжнародне право і принцип територіальної цілісності - ґрунтовні принципи мирного співіснування", - заявила Меркель.

Німецький канцлер також відзначила, що світ і Європа особливості спостерігають, як у міжнародній політиці йде повернення до старого мислення, коли більш сильні держави розглядали сусідні країни не як партнерів, а як сфери впливу.

"Саме в такому становищі опинилася зараз Україна", - додала Меркель у своїй промові до народу Німеччини.

За її словами, такі країни, як Україна, Молдова чи Грузія, що розділяють європейські цінності, потребують підтримки Європи на їх шляху до вільного визначення свого майбутнього.

У свою чергу, порушення цього фундаментального міжнародного принципу потребує "чіткої спільної відповіді".

"Санкції всіх 28 країн - членів ЄС щодо Росії є такою чіткою відповіддю. Вони вживаються, коли їх вже не уникнути, але вони не є самоціллю", - зазначила політик.

Вона також нагадала про необхідність "тримати відкритими канали для діалогу", як це було навіть у часи Холодної війни.

Нагадаємо, 2 жовтня Меркель вимагала від Путіна притримати проросійських бойовиків.

Також Меркель не раз заявляла, що вона проти скасування санкцій до Росії. !zn