UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після анексії Криму МАГАТЕ фінансувало російські наукові дослідження на півострові. Крайній звіт воно отримало торік — "Радіо Свобода"

Цього тижня у Москві відбудеться тренінг, також профінансований агенцією. Участь в ньому візьмуть представники з Донецька, які у внутрішніх документах організації названі жителями РФ. 

Міжнародне агентство з атомної енергії після 2014-го фінансувало дослідження російських вчених у тоді вже окупованому Криму, повідомляє "Радіо Свобода", нагадуючи, що на офіційному рівні ця організація визнає півострів українським. Журналісти отримали у своє розпорядження кілька внутрішніх документів МАГАТЕ, які підтверджують, що проєкти окупантів отримали його підтримку. 

Перший документ — угода про дослідження тимчасових тенденцій забруднення у прибережних російських районах Чорного моря за допомогою ядерних та інших аналітичних методів. Проєкт запустили восени 2016-го, він був частиною ширшого дослідження, яке проводилося одразу в кількох країнах разом з Росією.

Підписався у відповідній угоді глава однієї з адміністративних секцій МАГАТЕ. Там сказано, що це — дослідження тимчасових тенденцій неорганічних та органічних забруднень в окремих російських прибережних районах Чорного моря (морські станції на півострові Тамань, в Анапі, Новоросійську, Туапсе, Сочі та Севастополі). Виконавцем проєкту був Об'єднаний інститут ядерних досліджень із підмосковної Дубни, його директор підписав угоду з боку Росії.

Угода передбачала реалізацію дослідження до 2019-го з можливістю його продовження. МАГАТЕ в договорі названо спонсором проєкту. 

Другий документ — адресована агенції грантова заявка, підготовлена тим самим ОІЯД за кілька місяців до підписання угоди у 2016-му. Там повторювалися плани щодо взяття проб у Севастополі та те, що інститут проводитиме спільні дослідження з Інститутом біології південних морів імені Ковалевського, створеним на основі Севастопольської біологічної станції. До анексії Криму останній належав до структури НАН. 

Бюджет проєкту на три роки, вказаний у заявці, становив 165 тисяч євро, з яких 12 тисяч євро повинні були піти на обладнання. Щоправда, у МАГАТЕ росіяни попросили лише 15 тисяч євро, намагаючись своїми силами покрити решту витрат.  

Був і науковий проєкт, який стосувався вивчення птахів та поширення пташиного грипу, у якому МАГАТЕ також брало участь. Документи, якими оперує "Радіо Свобода", вказують, що цю угоду підписали у 2018-му. У вересні 2023-го російський Федеральний центр охорони здоров'я тварин надіслав агенції звіт. На цей проєкт ФЦОЗТ повинен був отримати від організації 60 тисяч євро. 

Також цього тижня, за даними журналістів, у Москві відбудеться тренінг, участь в якому візьмуть учасники з тимчасово окупованого Донецька. Їх кандидатури схвалював секретаріат МАГАТЕ, яке, до речі, й профінансувало саму подію. А у внутрішніх документах організації країною проживання цих учасників вказана РФ. 

Читайте також: Підстанція біля ЗАЕС зазнала атаки БПЛА – МАГАТЕ

"Радіо Свобода" звернулося до МАГАТЕ щодо коментаря, на що представники агенції підтвердили, що продовжують вважати Крим територією України. За їх словами, російські дослідження у Севастополі, підтримувані агентством, мали "виключно технічний характер", вони не виражають зміну позиції організації щодо статусу півострова.