UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до саміту Зеленський-Байден вийшла на фінішну пряму — Маркарова

Вже відбулися зустрічі з Саліваном, Блінкеном та рядом впливових сенаторів. 

Посол України в США Оксана Маркарова заявила, що підготовка до зустрічі президентів України Володимира Зеленського та США Джо Байдена вже вийшла на фінішну пряму. Про це вона написала на своїй сторінці в Фейсбук. 

Маркарова розповіла, що протягом останніх днів відбувалися зустрічі з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Саліваном і держсекретарем Ентоні Блінкеном. Крім цього були зустрічі з впливовими сенаторами, серед яких Джин Шахін, Крісом Мерфі, Джимом Рішем, Роджером Вікері, Бобом Менендесом, Бенджаміном Кардіном, а також конгресмен Бред Шерман.

"Як сказав міністр, тепер у нас буде три тижні "тихої дипломатії", коли ми разом з американськими партнерами будемо працювати над реалізацією обговорених конкретних планів щодо зустрічі лідерів України та США. Виходимо на фінішну пряму підготовки візиту номер 1", — написала Маркарова.

Читайте також: В ОП повідомили, які документи підпишуть Зеленський і Байден під час зустрічі

Візит Зеленського у Вашингтон відбудеться після установчого саміту «Кримської платформи», участь в якому візьмуть делегації понад 30 країн, в тому числі представники США. На думку Кулеби, це має посилити позиції президента України.

Нагадаємо, 7 червня президенти України і США Джо Байден і Володимир Зеленський провели телефонну розмову, під час якого американський лідер запросив Зеленського відвідати Вашингтон. Передбачалося, що зустріч відбудеться до Дня незалежності, але 17 липня джерела ZN.UA повідомили про те, що переговори Зеленського і Байдена перенесли на серпень.

Україну чекає непростий діалог зі Сполученими Штатами. Київ не досяг значних успіхів у виконанні «домашнього завдання», отриманого від Вашингтона під час попередніх контактів української та американської влади. Відсутність помітних успіхів в боротьбі з корупцією і проведення реформ, ймовірно, стануть однією з тем переговорів. Детальніше - в статті Тетяни Силіної «Три міцних американських горішки для Зе!Лушки».