UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час засідання РНБО розгляне можливість позбавлення держнагород, військових і почесних звань деяких осіб – ZN.UA

Імена поки невідомі, але мова йде про осіб, замішаних у сприянні російської агресії і тероризму.

Рада нацбезпеки і оборони 26 лютого збереться на засідання. За даними ZN.UA, серед іншого, буде розглянута можливість позбавлення державних нагород, військових і почесних звань осіб, замішаних у сприянні російській агресії і тероризму.

Проти кого точно буде застосований 25 пункт ст. 4 Закону "Про санкції" невідомо. Однак спочатку в списку, представленому для вибору тих, кого позбавлять державних нагород, почесних і військових звань, було близько 250 імен.

Нагадаємо, що в оприлюдненому порядку денному сьогоднішнього засідання РНБО є пункт про прийняття невідкладних заходів з протидії загрозам нацбезпеки у сфері громадянства, а також питання про стан розслідування справ щодо державної зради, дезертирства, терористичної діяльності та порушення присяги.

Читайте також: "Літаки Медведчука" перед введенням санкцій РНБО перегнали в Швейцарію - Bihus.Info

2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, “112 Україна” та їх формального власника - члена парламентської фракції ОПЗЖ Тараса Козака. Під санкціями також опинилися літаки Козака і Віктора Медведчука, на які вони регулярно літали в Москву в обхід заборони на пряме авіасполучення з РФ.

Санкції передбачають блокування активів, економічної і фінансової діяльності, анулювання ліцензій.

Підставою для санкцій стала причетність компаній Козака до закупівель вугілля в ОРДЛО, що розцінюється як фінансування тероризму.

19 лютого РНБО ввела санкції проти 19 компаній, п'яти росіян і трьох громадян України: Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко, а також Наталії Лавренюк - фактичної дружини Тараса Козака. Підставою для санкцій проти Марченко і Лавренюк стало те, що їм належить нафтопереробний завод у РФ, що постачає продукцію терористичним угрупованням “ДНР” і “ЛНР”.

РНБО також ініціювала повернення державі ділянки газопроводу “Самара - Західний напрямок”, який у 2017 році перейшов у власність Медведчука.