UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Петля Бойда": Бутусов пояснив, які зміни потрібні Україні для перемоги

Журналіст виокремив вісім основних напрямів в державі, де сьогодні є проблеми. 

Полковник Джон Бойд створив усесвітньо відому доктрину — "петля Бойда", яка є однією з базових теорій управління армії США. Бойд довів, що у великій війні причина поразки або перемоги — це не набір матеріальних або моральних факторів самих по собі, не загальна кількість людей, зброї, ресурсів, не психологічний стан або соціальні умови. Перш за все це якість управління, яка дає можливість використати свої переваги та зменшувати значущість переваг противника, тобто діяти швидше та компетентніше за ворога. Журналіст Юрій Бутусов вважає, що ця доктрина може допомогти Україні здобути перемогу у цьому році, тож у своєму матеріалі для ZN.UA він пояснив, що потрібно Україні для пришвидшення "петлі Бойда". 

СВГ

Журналіст наголошує, що Ставка Верховного головнокомандувача повинна виконувати функцію координації та контролю між самостійними блоками влади, які відповідають за створення переваги та ефективність держави в усіх елементах циклу.

"Для цього президент має скоротити кількість об’єктів управління і делегувати самостійні повноваження певному колу керівників, яким він максимально довіряє. Для ефективності "циклу Бойда" потрібно створити організацію з розподіленими функціями, гіперконцентрація повноважень на Банковій не дає змоги швидко реагувати та діяти", - пояснює Бутусов.

Війна

Тут Бутусов має п'ять основних порад:

"Не може бути керованою структура, в якій 11 заступників міністра замість штатних п’яти, плюс позаштатні куратори-радники, плюс безвідповідальні т.в.о. на ключових департаментах замість штатних керівників, тому замість лідерства у формуванні оборонної політики міністерство займається фрагментованим втручанням", - пояснює Бутусов. 

Економіка

Тут у Бутусова чотири поради:

Безпека

Бутусов наголошує, що СБУ повинна координувати роботу всіх відомств у плані боротьби з російським впливом, для цього вона має отримати повноваження з координації дій МВС, ДБР, БЕБ, ОГПУ, НАБУ, фінансової розвідки.

"Дивно, чому діючий т.в.о. голови СБУ Василь Малюк, що показав волю до боротьби з проросійською агентурою в СБУ, яку завів на найвищі посади Іван Баканов, досі не може отримати статус повноцінного голови СБУ, - коментує ситуацію Бутусов. - І це після успішної операції СБУ на Кримському мосту. Це не завдасть шкоди повноваженням Татарова, це лише війни стосується, а не контрабанди, там хай кожен залишається за себе". 

Дипломатія

У майже 30 країнах немає призначених послів, у тому числі у деяких стратегічно важливих країнах НАТО та у Китаї, наголошує автор статті.

"Як таке може бути під час війни, коли там працюють росіяни на найвищому рівні? Бажано, щоб у країни, які постачають нам зброю, призначались або фахові дипломати, або військові. Прошу міністра закордонних справ Дмитра Кулебу всіх подруг чернівецьких контрабандистів і банкірів, яких йому доручили працевлаштувати, призначати послами у ті курортні країни, де питання озброєння не вирішуються", - додає Бутусов. 

Розвідка

Після скандального звільнення на початку війни російського агента Руслана Демченка з посади керівника комітету з питань розвідки при президенті нині цю посаду взагалі ніхто не обіймає.

"Але ж нам потрібна координація всіх розвідувальних структур — ЗСУ, ГУР МО, МВС, СБУ, ДПСУ, СЗР і величезного обсягу вхідної інформації від наших союзників, - зазначає Бутусов. - Це великий обсяг роботи, і керівник зазначеного комітету має бути призначений".

Журналіст нагадав, що до призначення Демченка розвідку координував секретар РНБО Олексій Данілов.

"Було б логічно, якби РНБО знову отримала належні повноваження та почала виконувати цю масштабну кропітку і неполітичну роботу, - вважає автор. -  Ні, це не спроба перехопити інформаційні потоки у Єрмака, хай тільки він ходить на доповіді, але дайте комусь створити координацію та аналітичну роботу у розвідці". 

Оборонне планування

"Треба розуміти, яку армію ми будуємо, які системи підготовки, управління, озброєння знадобляться завтра і будуть потрібні через три роки. Щоб встигати на війні, треба випереджати. "Петля Бойда" потрібна, щоб готувати якісні рішення, а рішення будуються саме на плануванні", - пояснює Бутусов.

Саме планування в Україні і немає, додає він, тому у нас самоорганізація і хаос і в логістиці, і в закупівлях, і в будь-якому розподіленні ресурсів: "Нам потрібне короткострокове та довгострокове оборонне планування". 

Люди

Тут у Бутусова одразу вісім пропозицій: 

"Петля Бойда" існує у кожній системі. У системі, яка прагне перемоги, ця петля вдосконалюється та давить ворога, у системі, для якої перемога не є головною мотивацією, петля душить своїх", - пояснює Бутусов. 

Читайте також: Бутусов назвав чотири проблеми, які зараз послаблюють Україну і президента Зеленського

Більше матеріалів Юрія Бутусова читайте за посиланням.