UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перший день роботи нової Ради: фоторепортаж

Для більшості депутатів дев'ятого скликання це перший досвід парламентської роботи.

Депутати проголосували за звуження трудових прав держслужбовців
Разумков пообіцяв повернутися до цієї дискусії пізніше
Порошенку вручили три повістки на наступні допити
Миротворча місія буде можлива у тому випадку, якщо "нормандський саміт" не виправдає надій
Не можна допустити заморожування конфлікту
Масові звільнення голів РДА нікуди не поділися
Так Стнфанчук відповів на питання про те, коли з Зеленського знімуть недоторканність

У четвер, 29 серпня, розпочалася перша пленарне засідання Верховної Ради дев'ятого скликання, яке тривало і після півночі. Перед початком засідання депутати знайшли на своїх рабочизх місцях спецвипуск газети "Дзеркало тижня. Україна" з фотографіями матерів бійців, які віддали життя у війні за Незалежність.

На урочистій частині засідання були присутні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Петро Порошенко, представники церков, зарубіжні дипломати й інші гості. Чинний глава держави Володимир Зеленський виступив перед депутатами, пригрозивши їм можливістю повторного розпуску парламенту. Потім він сидів у президентській ложі, коментував голосування і обмінювався репліками зі спікером Дмитром Разумковим. Зеленський залишив сесійну залу лише вночі

Цього дня парламентарі склали присягу, отримали посвідчення, картки для голосування і депутатські значки. Крім того, народні депутати обрали керівництво парламенту, відправили у відставку уряд Володимира Гройсмана та затвердили склад Кабміну Олексія Гончарука, а також прийняли ряд важливих кадрових рішень. Під час засідання Ради під її стінами выдбулися кілька акцій протесту.

Така безпрецедентна оперативність роботи парламенту пов'язана з тим, що партія "Слуга народу" отримала понад 250 мандатів і отримала можливість забезпечити результативне голосування без консультацій з іншими фракціями і формування коаліції. Тим не менше, нерідко представники інших політсил голосували синхронно з президентською партією.

Для більшості депутатів ця каденція стала першою. "Слуг народу" в парламенті можна ідентифікувати за партійною символікою – круглими значками зеленого кольору.

Докладніше – у фоторепортажі Василя Артюшенка для DT.UA.

29 серпня депутати Верховної Ради дев'ятого скликання принесли присягу на вірність Україні і українському народу. У цей же день депутати підтримали призначення Олексія Гончарука на посаду прем'єр-міністра і затвердила склад його уряду.

Депутати проголосували за призначення Андрія Загороднюка міністром оборони, Вадима Пристайка міністром закордонних справ, а також призначення Івана Баканова головою СБУ і Руслана Рябошапки – генеральним прокурором.

Слідкуйте за актуальними новинами першого пленарного засідання парламенту в нашій спецтемі "Нова Верховна Рада 9.0".