UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перші смерті російських мобілізованих вже спричинили хвилю критики в РФ – ISW

Публічні повідомлення про перших загиблих погано підготовлених мобілізованих російських солдатів  в Україні викликали нову критику військового командування РФ.

Російські ЗМІ повідомили, що лише п’ятеро мобілізованих вже загинули в боях в Україні через три тижні після оголошення Путіним часткової мобілізації 21 вересня. Проте навіть така цифра спонукала багатьох прокремлівських воєнних оглядачів стверджувати, що кількість загиблих і поранених серед мобілізованих військовослужбовців, ймовірно, вища через відсутність обіцяної підготовки, обладнання, згуртованості підрозділів і командирів і т.д. Про загальну картину призову в РФ йдеться в звіті Інституту дослідження війни.

Читайте також: ЗСУ демілітаризували ще півтори сотні росіян та багато техніки

“Російські воєнні блогери стверджують, що командувач 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу (ПВО) Михайло Зусько віддав наказ про негайне перекидання без будь-якої передбойової підготовки новомобілізованих військовослужбовців 15-го полку 27-ї мотострілецької бригади з Москви і області до лінії фронту навколо Сватового близько 2 і 3 жовтня. Раніше українські ЗМІ повідомляли, що Кремль заарештував Зусько через бойові втрати, і незрозуміло, чому арештований командир віддає накази щодо підрозділу в складі Західного військового округу (ЗВО).

Половина особового складу полку – в Бєлгородській лікарні

Також відомо, що родичі знайшли половину особового складу 15-го полку пораненими в Бєлгородській обласній лікарні після того, як підрозділ потрапив під важкий артилерійський вогонь при спробі вийти на лінію фронту біля Сватового.

Читайте також: Мінус 5 складів РФ під Херсоном та Миколаєвом: хроніка демілітаризації від Братчука

“В полку немає ні наказів, ні військового керівництва, ні сигналу, ні постачання, а друга половина його особового складу досі перебуває на лінії фронту Сватове. Інший військовий блогер зазначив, що став свідком того, як труни з мобілізованими чоловіками прибули до Челябінська, Москви та Єкатеренбурга, і стверджував, що багато мобілізованих чоловіків здаються українським силам. 13 жовтня один російський мілблогер поскаржився, що новомобілізованих людей відправляють безсистемно, що призведе до 10 000 смертей і 40 000 поранень серед них до лютого 2023 року”, - йдеться в звіті ISW посиланням на російські джерела.

Водночас російські мобілізаційні структури продовжують стикатися з бюрократичними труднощами, що може ще більше підірвати боєздатність мобілізованого особового складу.

«Перший патрон заклинило в гарматі». Нагадаємо, раніше російський солдат розповів, як потрапив у полон через тиждень після мобілізації.