UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перемогти Трампа допоможуть... спека й урагани

Автор: Анна Бродські-Кроткіна Лісова пожежа в штаті Каліфорнія, липень 2024 року

Лісова пожежа в штаті Каліфорнія, липень 2024 року

Земна куля стрімко нагрівається, й кліматологи практично не сумніваються в причинах цього процесу. За даними НАСА, 97% учених усього світу впевнені, що спалювання викопного палива, яке призводить до викидів парникових газів, дедалі більше впливає на клімат і температуру Землі.

Читайте також: Вибори в США: Гарріс пообіцяла побудувати “економіку можливостей” і розкритикувала Трампа 

Але на політичній арені США й далі пристрасно дебатують щодо існування та причини глобального потепління, й ця тема може стати дуже важливою в передвиборчій кампанії на посаду президента США.

Розклад тут такий: із ученими згодні члени Демократичної партії. Її кандидат, віцепрезидентка Камала Гарріс, невтомно нагадує виборцям про нещодавно підписане президентом Байденом законодавство, спрямоване на розвиток низьковуглецевих технологій — електричних автомобілів, сонячної та вітрової енергії й водневого палива. Ще 2023 року на виступі в Балтіморі Гарріс попередила виборців, що боротьба з глобальним потеплінням — річ невідкладна. Вона нагадала слухачам про те, що вони самі вже бачили й пережили: «Ми бачили, як по всій нашій країні багато регіонів задихалися від посухи, їх змили повені або спустошили урагани. Ми бачили, як небеса темніли від диму лісових пожеж. І ви бачили, як піднімаються води затоки, загрожуючи будинкам і підприємствам, які стояли поколіннями». «Гадаю, ми нарешті… приходимо до того, що більшість людей уже не може заперечувати цього, тому що це так очевидно», — сказала вона.

Тім Волз — кандидат, обраний Гарріс на роль віцепрезидента, за два терміни свого перебування на посаді губернатора Міннесоти теж показав себе серйозним борцем зі зміною клімату. Після низки посух і повеней у його штаті Волз підписав закон, який зобов’язує підприємства Міннесоти до 2040 року одержувати всю електроенергію з вітрових, сонячних та інших безвуглецевих джерел.

Не так ставиться до зміни клімату Дональд Трамп, кандидат у президенти від республіканців. Ні він, ні його потенційний віцепрезидент Джеймс Девід Венс не визнають висновків учених і критичності ситуації.

Під час президентської каденції Трамп скасував понад сотню постанов, спрямованих на скорочення викидів парникових газів. У своїй цьогорічній передвиборчій кампанії він пообіцяв у разі перемоги скасувати кожну постанову Байдена, спрямовану на перехід до відновлюваних джерел енергії.

Читайте також: Трамп заробив 300 тисяч доларів на Біблії з написом "Боже, благослови США"

Ця позиція Трампа не нова. Він і раніше називав зміну клімату «міфічною», «неіснуючою» або «дорогою містифікацією». Навіть коли він визнавав існування глобального потепління, то уникав обговорювати причини. 2018-го в інтерв’ю на каналі CBS Трамп окреслив проблему як щось тимчасове, те, що минеться саме собою: «Гадаю, щось відбувається. Щось змінюється, але зрештою повернеться на круги своя. Я не думаю, що це обман, мабуть, є різниця. Але я не знаю, чи є це наслідком діяльності людини». Мотивація колишнього президента не є таємницею: Трампа щедро підтримують нафтогазові компанії. Цього року він сподівається одержати від них на свою передвиборчу кампанію 1 млрд дол.

Венс активно підтримує боса в питаннях клімату, але чотири роки тому він мав іншу думку стосовно глобального потепління. На виступі в Університеті Огайо Венс заявляв, що «звісно, в нашому суспільстві є проблема клімату» й використовувати газ як джерело енергії — «не зовсім те, що приведе нас до чистого енергетичного майбутнього». Венс навіть інвестував власні кошти в компанії, пов’язані з електромобілями й технологіями відновлюваної енергії. Але після того, як 2022 року нафтогазова галузь вклала в кампанію Венса більш як 280 тис. дол., його позиція щодо клімату змінилася.

У суперечці про глобальне потепління погода цього літа грає на боці демократів. Уже на початку червня в кількох містах Техасу температура сягнула 43°C. У Фініксі (штат Аризона) температура піднялася до 43°С на самому початку липня. Це вперше в історії міста спека сягнула такого рівня, не дочекавшись кінця місяця. В липні 42°C було зафіксовано в Айдахо та Орегоні. А в деяких районах Каліфорнії замість помірно спекотних днів початку літа температура становила 45°С. Цього року всі рекорди з нагрівання побив і океан. Тепла вода в океані — важлива причина, через яку синоптики попереджають про напружений сезон ураганів. І справді, червневий «Берил» став найбільш раннім ураганом в історії, що сягнув п’ятої категорії в Атлантичному океані. Але це лише початок: пік сезону ураганів припадає на період із серпня до жовтня, й перший ураган серпня вже призвів до небезпечних повеней у деяких штатах Східного узбережжя.

Екстремальну погоду важко ігнорувати й, згідно з опитуванням Pew за 2023 рік, дві третини американців усвідомлюють, що глобальне потепління існує і є наслідком діяльності людини. Більшість виборців розуміє потребу боротися зі зміною клімату. Дев’ять із десяти демократів і 42% республіканців підтримують ідею щодо відновлюваних джерел енергії.

Але, як сказав поет Томас Стернз Еліот, «між ідеєю та реальністю падає тінь».

Читайте також: Можливе повернення Трампа до влади не становить ризику для оборонного пакту AUKUS — Маккол

 Попри те, що більшість американців визнає проблему зміни клімату, люди поводяться так, наче глобального потепління немає. Американці обожнюють позашляховики, які пожирають газолін, і продаж цих шкідливих для довкілля автомобілів лише зростає; вони нечасто користуються громадським транспортом і не надто заощаджують електрику.

Ба більше, на подив багатьох кліматологів, у штатах, де очікуються повномасштабні катастрофи внаслідок потепління клімату, збільшується приплив населення.

Наприклад, у місті Фінікс із 2010 до 2020 року населення збільшилося на 653 тисячі людей. Серед новоприбулих — приблизно 70 тисяч віком 65 років і старших. На схилі літ людям хочеться тепла, сонця й кактусів. Тим часом температура у Фініксі вже сягає 47°C. У спекотні дні тротуари в місті розігріваються до 71°C. Людина, яка втратила рівновагу (що нерідко трапляється з літніми) й упала на розпечену поверхню асфальту, негайно обпікається, як ніби впала на розжарену пательню. Торік від опіків, отриманих унаслідок зіткнення з асфальтом, постраждало кілька сотень людей, дехто з них помер. Цього літа кількість потерпілих, імовірно, ще збільшиться.

Небезпека підстерігає жителів Фінікса й у їхніх будинках. Місцева влада попереджає, що комбінація зростання попиту на електроенергію та посилення спеки може призвести до перевантаження електромережі. Відключення електроенергії під час аномальної спеки спричинить смерті тисяч людей, і літні стануть першими жертвами в цій ситуації.

Люди безтурботно переїжджають і до Техасу. Американських громадян приваблюють миттєві переваги — низькі податки, нечисленні закони, що регулюють бізнес, і дешева нерухомість. Лише за минулий рік кількість населення в Техасі збільшилася на пів мільйона людей.

Тим часом Техас є найуразливішим до погодних катастроф, спричинених зміною клімату. Людям важко уявити, що нещастя торкнуться їх особисто, але останнім часом жителі Техасу почали гостро відчувати економічні наслідки кліматичних змін. Так, у лютому та березні цього року в штаті палали лісові пожежі, які знищили багато ферм і сільських будинків. Вони стали наслідком торішньої посухи. Загалом пожежі та посуха спричинили збитків майже на 2 млрд дол. Перший ураган цього року «Берил» також завдав шкоди Техасу на суму близько 1 млрд дол., уважає Bloomberg. Через стихійні лиха, що почастішали, ціна страхування житла в Техасі підскочила на 23%, відповідно зросла й квартплата для тих, хто житло винаймає.

Читайте також: NYT: Секретна служба США перевела декількох охоронців Байдена на захист Трампа після замаху

Схожа ситуація спостерігається й у Флориді. Люди переселяються туди, вважаючи, що глобальне потепління їх не зачепить. Однак урагани та повені, що посилилися через підвищення рівня моря, почали позначатися на фінансах жителів штату. Так, ураган 2022 року завдав 112 млрд дол. збитків, що зробило його найдорожчим ураганом в історії Флориди. Внаслідок природних катастроф страхування нерухомості й квартплата за останні кілька років підскочили в цьому штаті більш як на 40%.

 Це літо змусило розщедритися практично всіх жителів США. Екстремальна спека збільшила витрати на охолодження житла, які становитимуть у середньому 720 дол. із червня до вересня, що на 8% більше порівняно з таким самим періодом 2023 року.

У попередніх виборчих циклах зміна клімату була наприкінці списку проблем, які хвилюють виборців. Людській уяві важко охопити масштаб глобальної зміни клімату та прийдешніх катастроф. Але коли ці зміни стосуються повсякденних витрат — сплати рахунків за електрику, оренду й страховку, невиразне майбутнє перетворюється на сьогодення й реальність стає гранично ясною.

Читайте також: Трамп відкинув заклики "не нападати" на Гарріс

Усвідомлення того, що за зміну клімату доводиться розплачуватися просто зараз і готівкою, до листопада може змусити багатьох виборців, які раніше схилялися до колишнього президента, змінити свою думку. Замість того, щоб підтримувати Трампа й Венса, які вважають, що потепління минеться саме собою, вони, можливо, проголосують за Гарріс і Волза, які намагаються запобігти кліматичній катастрофі.