UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори з Росією можливі лише тоді, коли Україна буде готова до них – посол США в ООН

Дипломат прокоментувала повідомлення ЗМІ щодо непублічних переговорів Вашингтона та Києва.

Сполучені Штати не примушуватимуть Україну до переговорів з Росією, і залишаються прихильними принципу «нічого про Україну без України», наголосила пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, яка відвідала Київ із неоголошеним візитом 8 листопада.

Дипломат прокоментувала повідомлення в західній пресі про «непублічні переговори», які ведуть між собою Вашингтон і Києв. Газета The Wall Street Journal писала, що їхня мета – переконати Україну продемонструвати «відкритість до переговорів» і не відмовлятися публічно від діалогу, доки у РФ при владі Владімір Путін.

«Ми гранично ясно дали зрозуміти: "Жодних переговорів, в яких Україна не сидить у кріслі водія. Жодних переговорів про Україну без України". Будь-які переговори мають відбуватися за участю України. Вони (українці) мають вирішити, коли будуть готові до цих переговорів, за підтримки та сприяння міжнародної спільноти», - наголосила Томас-Грінфілд.

Підтримка Сполучених Штатів збережеться, «поки Україна не виграє цієї війни» і Росія не виведе свої війська, додала дипломатка. За її словами, міжнародна спільнота хоче справедливості для народу України.

«Ми були єдині з першого дня, і не бачимо тріщин у цій єдності. Європа єдина. НАТО єдина. Ми маємо двопартійну підтримку в США для України. Наша підтримка непохитна, і ми залишаємося єдиними», - зазначила вона.

Читайте також: Позиції США та України щодо переговорів збігаються

Напередодні речниця Білого дому Карін Жан-П'єр підтвердила переговори США і РФ, зокрема контакти радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана з помічником президента РФ Юрієм Ушаковим і головою Радбезу Росії Ніколаєм Патрушевим.

За словами Жан-П'єр, Україна не є предметом цих дискусій, консультації націлені тільки на скорочення ризиків у двосторонніх відносинах. Сам Салліван заявив, що консультації стосуються ядерних погроз Росії.