UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори з Путіним: як українці ставляться до такої ініціативи

Більшість українців не вірять, що прямі переговори з президентом країни-агресора призведуть до повернення Криму та Донбасу.

Більшість українців вважають, що переговори з президентом РФ Владіміром Путіним потрібно вести лише за участі західних партнерів, йдеться в результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології. Таких українців 58,1%.

Ще 26,6% громадян вважають прямі переговори президента України Володимира Зеленського з Путіним дієвим способом досягнення миру. Ще 15,2% не змогли або відмовилися відповісти на це питання. 

Водночас 84,4% опитаних не вірять, що такі переговори призведуть до повернення Криму. Щодо Донбасу таку думку мають 66,3% українців.

Опитування провели 13-16 грудня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Всього опитали 1203 респондентів від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих Криму та Донбасу. 

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 12%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

Читайте також: Відносини Росії з Україною та НАТО стають небезпечними – Туреччина

Нагадаємо, на початку вересня в публічній площині знову активізувалася тема можливих переговорів Зеленського і Путіна. У Кремлі відмовилися обговорювати питання Криму, але в «небажанні налагоджувати діалог» звинуватили Україну.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба вважає дипломатичні маневри Москви позитивним сигналом: «Якщо починалося з боку Москви, що незрозуміло, про що говорити, категорично не збігаються порядки денні і бачення цієї зустрічі, то тепер вони вже торгуються щодо порядку денного». Важливу роль у зміні позиції РФ відіграв саміт «Кримської платформи», вважає дипломат.

Сам Зеленський розраховував на «предметну» розмову з Путіним. Президента цікавить закінчення війни і деокупації територій. 20 квітня президент України публічно запропонував Путіну зустрітися на Донеччині або Луганщині. Однак президент РФ висунув неприйнятні для України умови: зустріч у Москві і тільки після прямих переговорів із ватажками бойовиків ОРДЛО.