UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Пентагоні оцінили ймовірність ядерної і хімічної атак Росії

Напередодні Пентагон направив спецгрупи до країн Східної Європи на випадок хімічної чи біологічної загрози. А Кремль  у разі подальших невдач у наземних операціях, може розпочати шантаж "ядерною кнопкою".

Представники адміністрації Байдена та Пентагону оцінили, що, перш ніж вдатися до ядерної конфронтації з НАТО, Кремль на тлі втрати в Україні позицій на землі може застосувати хімічну зброю. Про це з посиланням на слова обізнаних у цій справі шести людей з Білого дому пише Politico.

Читайте також: Частину бригад екстреної допомоги перепрофілювали на реагування на хімічні або ядерні ризики

Занепокоєння виникли на тлі спроб адміністрації мобілізувати нові ресурси та інвестиції у виробництво систем виявлення у разі використання хімікатів. Серед людей, які говорили на умовах анонімності, щоб зачепити делікатні внутрішні обговорення, були представники Пентагону.

Читайте також: Пентагон проведе секретну зустріч з виробниками озброєнь

Але Штати не мають жодних розвідданих, щоб припустити, що така атака в Україні є саме неминучою. Фактично, багато чиновників Міністерства оборони вважають, що бойові дії припиняться протягом зимових місяців, і жодна сторона не зможе захопити багато позицій.

Але в разі продовження втрат на полі бою або повного розпаду російської армії деякі високопосадовці, які працюють над цим питанням, прийшли до висновку, що Москва може вдатися до застосування хімічної зброї — в тому числі тієї, яку пов’язують з використанням при отруєнні Олексія Навального.

Читайте також: Окупанти застосовують в Україні ручні гранати хімічної дії

Така атака включала б хімічні речовини, які легко приховати, що ускладнило б західним країнам викриття Москви, сказав один з опитаних чиновників. За його словами, Росія може використовувати агенти на фармацевтичній основі, відомі в просторіччі як PBA. Деякі хімічні речовини можуть бути використані для нападу з масовими жертвами, хоча, поки що Москва використовувала нервово-паралітичну речовину "Новачок" проти однієї або двох осіб одночасно, заявили чиновники та експерти. Наприклад, деякі хімічні речовини можна перетворити на аерозоль або використовувати в боєприпасах, щоб завдати шкоди великій групі людей.

Рада національної безпеки відмовилася від коментарів.

США давно знають, що Росія інвестує в збільшення свого потенціалу хімічної зброї. За словами помічника в Конгресі, цієї осені сенатори були проінформовані про російські запаси хімічної зброї та загрозу в Україні. Але занепокоєння з приводу їх потенційного використання в Україні виникає, оскільки офіційні особи США дедалі більше вірять, що у випадку подальшої втрати позицій Росія може вдатися до нетрадиційних методів війни.

Читайте також: МАГАТЕ повідомляє про десятки вибухів в районі ЗАЕС: станція знову на межі ядерної аварії

Ця оцінка спонукає адміністрацію Байдена покращити виявлення та підготовку до потенційної хімічної атаки. Цієї осені Пентагон направив групи до країн Східної Європи, щоб оновити їхні збройні сили щодо процедур у разі хімічної або біологічної загрози, за словами офіційного представника Міністерства оборони. Тим часом Сполучені Штати надали Києву хімічне, біологічне та ядерне захисне обладнання в рамках мільярдної безпекової допомоги.

Читайте також: ЄС передасть Україні захист від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз

Вашингтон посилив зусилля з відстеження використання Росією нервово-паралітичної речовини «Новачок» після того, як міжнародна спільнота пов’язала його з отруєнням Навального, відкритого противника Путіна, і Сергія Скрипаля, громадянина Великобританії, який раніше працював офіцером російської розвідки.

Читайте також: РФ випустила по Україні ракети з імітаторами ядерних боєголовок: у Defense Express пояснили, що це означає

Були ознаки того, що Росія може вдатися до нетрадиційної війни. Розвідка США цієї осені показала, що високопосадовці вірили, що Росія може застосувати ядерну зброю в акті відчаю. А в жовтні російські офіційні особи заявили, що Україна готувала операцію під фальшивим прапором, підірвавши «брудну бомбу» на власній території, і привела свої сили в бойову готовність для реагування на потенційну атаку хімічною, біологічною або ядерною зброєю.